Πού επενδύουν οι Κινέζοι;

00:43 13/11/2012 - Πηγή: 24wro

Ο πλούτος στην Κίνα συνεχώς αυξάνεται και οι επενδυτές αναζητούν καινούργιες ευκαιρίες...

που θα τους κάνουν ακόμα πλουσιότερους. Εκτός από τα ακίνητα και το χρυσό, οι Κινέζοι έχουν βρει επενδυτική διέξοδο και σε κάποιες αγορές που σε μερικές περιπτώσεις ξεφεύγουν από την πεπατημένη. Οι ειδικοί προειδοποιούν για τις φούσκες που έχουν δημιουργηθεί, όμως η νέα τάξη των ευκατάστατων Κινέζων φαίνεται να μην δίνει καμία σημασία. Πάρτε για παράδειγμα τις επενδύσεις σε … καρύδια. Οι αγαπημένοι ξηροί καρποί
των αυτοκρατόρων και των πολύ πλούσιων της χώρας, πέρασαν στο περιθώριο κατά τη διάρκεια της Πολιτιστικής Επανάστασης. Σήμερα επιστρέφουν δυναμικά στο προσκήνιο καθώς θεωρούνται μια επένδυση πρώτης τάξης.

Οι Κινέζοι επενδύουν επίσης στα περιστέρια - αθλητές. Στην Κίνα είναι δημοφιλείς οι αγώνες περιστεριών και πλέον ένα περιστέρι με καλές επιδόσεις μπορεί να κοστίζει το βάρος του σε χρυσάφι.

Οι πολύτιμοι λίθοι και κυρίως τα σμαράγδια είναι μια ακόμα δημοφιλής επένδυση, καθώς η μια ουγγιά έχει φτάσει τα 3.000 δολάρια, τιμή που είναι κατά δέκα φορές υψηλότερη από την αντίστοιχη του 2000.

Αν και η κατά κεφαλήν κατανάλωση κρασιού στη χώρα είναι ακόμα περιορισμένη, το ενδιαφέρον για το κρασί από τους ευκατάστατους Κινέζους είναι μεγάλο. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που οι μεγαλύτερες εξαγωγές των κρασιών Bordeaux έχουν προορισμό την Κίνα, ενώ δεν είναι λίγοι οι επιχειρηματίες της χώρας που επενδύουν στη βιομηχανία του κρασιού.

Τα έργα τέχνης υπήρξαν ανέκαθεν μια ασφαλής επένδυση. Τα τελευταία χρόνια οι διεθνείς οίκους δημοπρασιών απέκτησαν μια πιστή πελατεία που προέρχεται από την Κίνα, η οποία δεν φείδεται χρημάτων. Τα χτυπήματα για γνωστά έργα τέχνης έχουν φτάσει σε εντυπωσιακά ύψη με τους Κινέζους να πλειοδοτούν.

Τα γραμματόσημα είναι ένα ακόμα επενδυτικό καταφύγιο. Οι συλλέκτες πληθαίνουν και μαζί τους το χρήμα που κυκλοφορεί. Ενδεικτικό είναι ότι μια σειρά γραμματοσήμων που είχε δημιουργηθεί στα χρόνια της Πολιτιστικής Επανάστασης, αλλά ποτέ δεν κυκλοφόρησε, πουλήθηκε 1,1 εκατ. δολάραι σε δημοπρασία που έγινε στο Χονγκ Κονγκ.

Επενδύσεις γίνονται ακόμα και στο παλαιωμένο τσάι. Ναι, υπάρχει κι αυτή η κατηγορία και μάλιστα οι οικονομικές της επιδόσεις είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακές. Ενδεικτικό είναι ότι 345 γραμμάρια του τσαγιού Pu Erh, το οποίο έχει παλαιωθεί για 100 χρόνια, κοστίζουν 25.000 δολάρια. Εντυπωσιακή είναι και η τιμή που πήρε παραγωγός τσαγιού, ο οποίος χρησιμοποίησε ως λίπασμα κοπριά από πάντα: 50 γραμμάρια τσαγιού πουλήθηκαν έναντι 3.500 δολαρίων.

moneypro.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα