Πολλές αραβικές χώρες θα χρειαστούν οικονομική βοήθεια

13:33 29/9/2012 - Πηγή: 24wro
Οι αραβικές χώρες που γνωρίζουν κοινωνικές αναταραχές ...
θα συνεχίσουν να χρειάζονται "σημαντική" στήριξη κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους για να αναμορφώσουν τις...
πληγωμένες οικονομίες τους, δήλωσε αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Οι εξεγέρσεις υπέρ της δημοκρατίας που σάρωσαν το περασμένο έτος την περιοχή και αποκαλούνται σήμερα «Αραβική Άνοιξη» έπληξαν τα δημόσια οικονομικά των χωρών και απομάκρυναν τους ξένους επενδυτές προκαλώντας περαιτέρω αύξηση της ανεργίας. Η ασταθής παγκόσμια οικονομία και οι αρνητικές επιπτώσεις από τα προβλήματα χρέους στην Ευρώπη έχουν
επιδεινώσει τις οικονομικές πιέσεις στις χώρες αυτές, που έχουν δρομολογήσει σειρά κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών μεταρρυθμίσεων.

Τα διεθνή χρηματοοικονομικά ιδρύματα, άλλα αραβικά κράτη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα είναι μεταξύ αυτών που θα διαθέσουν χρηματοδότηση, δήλωσε ο Masood Ahmed, επικεφαλής του τμήματος του ΔΝΤ για τη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία.

"Κατά τη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών, ένας αριθμός χωρών στην περιοχή θα συνεχίσει να έχει σημαντικές χρηματοδοτικές ανάγκες, ωστόσο σήμερα τα αποθεματικά έχουν σε κάποιο βαθμό εξαντληθεί και σε αυτό το πλαίσιο θα απαιτηθεί πρόσθετη στήριξη από τον υπόλοιπο κόσμο", δήλωσε ο αξιωματούχος του Ταμείου στο περιθώριο εκδήλωσης στην Ντόχα. Οι πηγές της χρηματοδότησης θα διαφέρουν ανάλογα με την κάθε χώρα, πρόσθεσε.

Το Μαρόκο, για το οποίο το ΔΝΤ ενέκρινε 6,2 δισ. δολ. σε προληπτική γραμμή πίστωσης στις αρχές του Αυγούστου, προχώρησε σε αύξηση των μισθών στον δημόσιο τομέα και ενίσχυσε τις επιδοτήσεις ώστε να περιορίσει τις διαδηλώσεις.

Το ΔΝΤ ενέκρινε επίσης τον Αύγουστο stand by δάνειο ύψους 2 δισ. δολ. διάρκειας τριών ετών προς την Ιορδανία, η οποία έχει υποστεί ζημίες από τις αναταραχές και τις διακοπές στον ενεργειακό εφοδιασμό. Η Υεμένη έχει επίσης δεχτεί βοήθεια από το ΔΝΤ.

Η Αίγυπτος έχει αναβιώσει τις συνομιλίες με το ΔΝΤ για να διασφαλίσει δάνειο 4,8 δισ. δολ. όπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι της κυβέρνησης τον Αύγουστο.
Keywords
Τυχαία Θέματα