Πολιτικός καύσωνας 15 ημερών για την κυβέρνηση

11:23 15/7/2012 - Πηγή: 24wro
Καυτό 15ήμερο για την κυβέρνηση...
Μπορεί ο πρώτος καύσωνας του καλοκαιριού να μας αποχαιρετά στις αρχές της εβδομάδας που έρχεται, ωστόσο, για την κυβέρνηση, το υπόλοιπο του Ιουλίου αναμένεται να είναι όχι απλώς θερμό, αλλά... «καυτό».
Μέσα στις επόμενες ημέρες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα καταρτίσει το τελικό σχέδιο για το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της επόμενης διετίας, που περιλαμβάνει περικοπές ύψους 11,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα
με τον προγραμματισμό, το πόρισμα θα παρουσιαστεί την ερχόμενη Τετάρτη στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν το κυβερνητικό σχήμα και αν το εγκρίνουν, θα τεθεί προς διαπραγμάτευση με την τρόικα στις 24 Ιουλίου. Στο πλαίσιο της προσπάθειας για την δραστική μείωση των λειτουργικών εξόδων του κράτους, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρακευής σύσκεψη στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπό τον Αντώνη Σαμαρά και με την συμμετοχή τόσο του αρμόδιου υπουργού, Αντώνη Μανιτάκη, όσο και του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα. Κεντρικός στόχος είναι η περιστολή δαπανών κατά 30% -ώστε να αποφευχθούν οι απολύσεις που ζητούν μετ' επιτάσσεως οι δανειστές- που με βάση τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς θα επιτευχθεί κατά κύριο λόγο μέσω της αναδιάρθρωσης της κρατικής μηχανής, καθώς και των καταργήσεων ή συγχωνεύσεων δημόσιων οργανισμών.

Φόρος εισοδήματος
Στο μεταξύ, η τρόικα φέρεται να έχει συμφωνήσει ήδη με τη νομοθετική ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση για την καταβολή του φόρου εισοδήματος μέχρι και σε 10 δόσεις (ανάλογα με το εισόδημα), η οποία αναμένεται να κατατεθεί άμεσα στην Βουλή, ακόμη και πριν από την άφιξη των εκπροσώπων των δανειστών. Το μόνο που απομένει για την ολοκλήρωση του σχετικού πλάνου, είναι ξεκαθαριστούν ορισμένα επιμέρους ζητήματα που άπτονται κυρίως της πρακτικής εφαρμογής του μέτρου.

Τράπεζες
Το Μαξίμου ρίχνει μεγάλο βάρος και στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, το οποίο συνδέεται άμεσα με την ρευστότητα στην αγορά και κατ' επέκταση με την ανάπτυξη. Σύμφωνα με πληροφορίες της «W», ο κ. Σαμαράς ενδιαφέρεται να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία και για τον λόγο αυτό, θα συναντηθεί την ερχόμενη εβδομάδα με τους εκπροσώπους της Ένωσης Ελλήνων Τραπεζών. Εκτός των άλλων, θα συζητηθούν και οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού κατά την διάρκεια των πρρογραμματικών δηλώσεων για την ανακούφιση των δανειοληπτών, ενώ θα αναζητηθεί φόρμουλα για την διασφάλιση της ευελιξίας του ςλληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν πως η συφωνία για την ανακεφαλαιοποίηση θα έχει κλείσει εντός του Αυγούστου και θα ανακοινωθεί από τον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά.

Αποκρατικοποιήσεις
Παράλληλα, όπως είχε προαναγγελθεί, η κυβέρνηση κινείται με γοργούς ρυθμούς στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων και των συμβάσεων παραχώρησης με τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη να βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους επικεφαλής των παραγωγικών υπουργείων, για τον καθορισμό των πρώτων βασικών στοχεύσεων. Τα πρώτα βήματα του φιλόδοξου εγχειρήματος των ιδιωτι
Keywords
Τυχαία Θέματα