"κλεινει" η ιδιωτικοποιηση της ατε

09:58 15/7/2012 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Γιώργος Παπαϊωάννου
(από το Βήμα της Κυριακής)
Μεσούντος του θέρους ξεκινά η αναδιάταξη του τραπεζικού κλάδου. Το πρώτο βήμα αναμένεται να γίνει με την Αγροτική Τράπεζα και η διαδικασία εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί με την αποχώρηση των Γάλλων από την Εμπορική...
Τράπεζα, την ιδιωτικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και την ανακεφαλαιοποίηση των
τραπεζών τόσο με τα κοινοτικά κεφάλαια που προβλέπονται στο πακέτο της οικονομικής βοήθειας όσο και με τη συμμετοχή ιδιωτών. Οπως αναφέρει κορυφαίος τραπεζίτης, «ο τραπεζικός χάρτης θα αλλάξει άρδην το επόμενο εξάμηνο» και προβλέπει ότι «οι επτά τράπεζες (σ.σ.: Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Εurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Emporiki Bank, Αγροτική Τράπεζα και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο) θα γίνουν τέσσερις». Τα τέσσερα δηλαδή μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που κρίθηκαν βιώσιμα από την Τράπεζα της Ελλάδος θα απορροφήσουν τα άλλα τρία.
Η αρχή θα γίνει με την Αγροτική, για την οποία ορισμένες πηγές δεν αποκλείουν να υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις το αμέσως επόμενο προσεχές διάστημα. «Το θέμα θα κλείσει ως το τέλος του μήνα» αναφέρουν και επισημαίνουν τη διάθεση του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά να προχωρήσει γρήγορα σε μια κίνηση που θα στείλει μήνυμα στις αγορές το οποίο θα συμβάλει στο να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα στην οικονομία. Αλλωστε η Αγροτική βρίσκεται στη λίστα με τις προαπαιτούμενες δράσεις (prior actions) που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα για τη χρηματοδότηση της χώρας. Επιπλέον, θα πρέπει ως τις 30 Αυγούστου, που λήγει η δεύτερη παράταση της προθεσμίας που έχει λάβει η Αγροτική για τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του 2011, να έχει λυθεί το θέμα της χρηματοδότησης της τράπεζας.
Τραπεζικοί κύκλοι χαρακτηρίζουν την Αγροτική «ειδική περίπτωση» και ως τέτοια θεωρούν ότι «θέλει ειδική μεταχείριση». Σε κάθε περίπτωση, οι λύσεις είναι δύο: είτε ανακεφαλαιοποίηση είτε διάσπαση και πώληση των «καλών» στοιχείων της τράπεζας. Στην πρώτη επιλογή, το Δημόσιο που είναι βασικός μέτοχος με ποσοστό 97% θα πρέπει να βάλει τα λεφτά. Με την επιλογή αυτή τάσσονται οι εργαζόμενοι οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η τράπεζα το 2010 απέκτησε πλήρη κεφαλαιακή επάρκεια, εφαρμόζοντας ειδικό πρόγραμμα το οποίο περιείχε μεγάλες περικοπές αποδοχών και δικαιωμάτων και στη συνέχεια με απόφαση του Δημοσίου μπήκε στο PSI και έμεινε χωρίς κεφάλαια από το «κούρεμα» των κρατικών ομολόγων που κατείχε. Τώρα, λένε οι εργαζόμενοι, το Δημόσιο θα πρέπει να ανακεφαλαιοποιήσει την τράπεζα. Η τρόικα όμως δεν θέλει το κράτος να βάλει ευθέως λεφτά και προκρίνει τη διάσπαση.
Η διάσπαση μπορεί να γίνει με δύο τρόπους. Πρώτο, με τη δημιουργία «καλής» τράπεζας (good bank) και «κακής» τράπεζας (bad bank), στα πρότυπα της Proton Bank, όπου η «καλή» τράπεζα θα πωληθεί και δεύτερον με τη μεταβίβαση στοιχείων της Αγροτικής σε μια άλλη τράπεζα και τη διάθεση των υπολοίπων σε εκκαθάριση. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, κυβέρνηση και Τράπεζα της Ελλάδος φέρονται να έχουν καταλήξει στο σπάσιμο της Αγροτικής σε «καλή» κα
Keywords
Τυχαία Θέματα