Ποιους θα ελέγξει το ΣΔΟΕ το 2011

16:05 8/5/2011 - Πηγή: 24wro
Αντιμέτωπος με πολύ σοβαρές υποθέσεις φοροδιαφυγής και ξεπλύματος μαύρου χρήματος θα βρεθεί το επόμενο διάστημα...
ο νέος επικεφαλής του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος κ. Ι. Διώτης. Ήδη, οι αρμόδιες ομάδες εργασίας για την περιστολή της φοροδιαφυγής έχουν εντοπίσει 26 μεγάλες περιπτώσεις απόκρυψης εισοδημάτων όπου οι ελεγκτικές υπηρεσίες του ΣΔΟΕ θα ρίξουν τις επόμενες ημέρες το βάρος των ελέγχων. Και δεν είναι μόνο αυτές οι περιπτώσεις που θα ελέγξει το επόμενο διάστημα το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.
Ενδεικτικό των ελέγχων που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα είναι το μήνυμα που έστειλε χθες ο κ. Διώτης κατά την ανάληψη των καθηκόντων του στους απανταχου φοροφυγάδες ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ότι η δραστική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και των συναφών εγκλημάτων αποτελεί όρο και προϋπόθεση για την επιτυχία της προσπάθειας που κάνει η χώρα μας να ξεπεράσει την κρίση.
Ο ίδιος, επισήμανε ότι «η αντιμετώπιση του οικονομικού εγκλήματος δεν είναι απλά ένα αίτημα ποινικού κολασμού του δράστη. Αποτελεί αίτημα απόδοσης κοινωνικής δικαιοσύνης. Ως εκ τούτου θα είμαστε αμείλικτοι απέναντι σε αυτούς που παρανομούν, απέναντι στους υπευθύνους της διαφθοράς και της σπατάλης στη χώρα μας.
Δράσεις ΣΔΟΕ μέσα στο 2011
- Έλεγχοι σε ομάδες ελεύθερων επαγγελματιών (γιατροί, δικηγόροι, λογιστές, μηχανικοί, καλλιτέχνες κ.λπ.)
Διενέργεια ελέγχων προκειμένου να διακριβωθεί, κατά χρήση, εάν έχουν φορολογηθεί τα πραγματικά εισοδήματα. Σύγκριση φορολογηθέντων εισοδημάτων με σύνολο αποκτηθείσας περιουσίας κινητής και ακίνητης. Αντικείμενο ελέγχου αποτελούν επαγγελματίες που σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρούνται στο αρχείο της υπηρεσίας έχουν υποπέσει σε παραβάσεις του Κ.Β.Σ. Στις περιπτώσεις αυτές ελέγχεται η κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών σε σχέση με τα δηλωθέντα εισοδήματα. Εφόσον εντοπιστούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς καταθέσεις χρηματικών ποσών που έχουν προσαυξήσει την περιουσία του ελεγχόμενου και δεν έχουν φορολογηθεί, τότε θα φορολογηθούν ως εισόδημα από υπηρεσίες ελευθερίων επαγγελμάτων, με την επιφύλαξη των διατάξεων περί ξεπλύματος χρήματος.
- Έλεγχος «πόθεν έσχες» φυσικών προσώπων, που επιλέχτηκαν με βάση τα παρακάτω κριτήρια: Τη μη δήλωση, στην οικεία δήλωση φορολογίας εισοδήματος, ολόκληρης ή μέρους της δαπάνης κτήσης ακινήτων. Τη μη δήλωση τοκοχρεολυτικών δόσεων δανείων στα επόμενα, από τη λήψη, έτη. Αξιοποίηση πληροφοριών και στοιχείων, που αφορούν τον τρόπο διαβίωσης του φυσικού προσώπου σε σχέση με το δηλούμενο εισόδημα.
- Έλεγχοι επαγγελματικών σκαφών και σκαφών αναψυχής
Διενέργεια ελέγχων σε επαγγελματικά σκάφη προκειμένου να διακριβωθεί αν χρησιμοποιούνται πραγματικά ως επαγγελματικά ή για προσωπική εξυπηρέτηση των ιδιοκτητών. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν χρησιμοποιούνται ως επαγγελματικά εφαρμόζονται οι διατάξεις περί λαθρεμπορίας (υποβολή μηνυτήριας αναφοράς για λαθρεμπορία και επιβολή διοικητικών κυρώσεων).
Διενέ
Keywords
Τυχαία Θέματα