Ποιοι είναι οι Ράμπο με τα λάπτοπ;

09:11 28/11/2011 - Πηγή: 24wro
Έχουν πτυχία από τα καλύτερα πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού. Κι όμως τα...
“έβαλαν” στην άκρη για να “ψαρέψουν” όλες τις οικονομικές παρανομίες που γίνονται στην χώρα μας.

Πρόκειται για τους “Ράμπο” της Οικονομικής Αστυνομίας. Όλοι έχουν πτυχία από τα καλύτερα πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού. Τίτλους μεταπτυχιακών σπουδών με εξειδίκευση στα χρηματοοικονομικά που θα ζήλευαν ακόμη και οι διάσημοι... οίκοι αξιολόγησης.

Οι
81 επιστήμονες της Οικονομικής Αστυνομίας όμως έχουν κάνει την επιλογή τους. Αφήνοντας πίσω τους τις ευκαιρίες εξέλιξης στον ιδιωτικό τομέα, κάποιοι και τη λαμπρή τους καριέρα σε τράπεζες ή πολυεθνικές, έχουν επιλέξει να διοχετεύουν τις γνώσεις τους στην υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ., συμβάλλοντας στον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής, του βρώμικου χρήματος, της απώλειας ασφαλιστικών εισφορών και της καταπάτησης δημόσιας περιουσίας.
Τέσσερις μήνες μόλις μετρά η Υπηρεσία και ήδη οι εκατοντάδες έλεγχοι που έχουν διενεργήσει έφεραν αποτελέσματα: στα "δίχτυα" της έχουν πιαστεί γνωστοί επιχειρηματίες για βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, γιατροί που δεν εξέδιδαν αποδείξεις, βενζινοπώλες που έκοβαν εικονικά τιμολόγια. Η εφημερίδα το "Έθνος" βρέθηκε στο στρατηγείο των "ράμπο" της φοροδιαφυγής και κατέγραψε τις εικόνες, αλλά και το κλίμα που επικρατεί στα γραφεία της νεοσύστατης υπηρεσίας. Τα καρέ που κατέγραψε ο φακός ελάχιστα παραπέμπουν σε... περιβάλλον ΓΑΔΑ. Το μόνο που το θυμίζει είναι η θέα από το πιο ψηλό κτίριο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Παρότι στεγάζεται στη ΓΑΔΑ, η Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας υπάγεται απευθείας στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. Δεν είναι μόνο αυτό που τη διαφοροποιεί από τους υπόλοιπους ορόφους του αστυνομικού μεγάρου της Λεωφ. Αλεξάνδρας. Από την είσοδο ακόμη του 13ου και του 14ου ορόφου όπου στεγάζεται η νεοσύστατη Αστυνομία, ελάχιστα στοιχεία μαρτυρούν ότι πρόκειται για αστυνομική υπηρεσία. Τα χάι-τεκ γραφεία με τον προηγμένο εξοπλισμό και τις ταπετσαρίες με τις απεικονίσεις γκάτζετ φέρνουν στον νου σκηνές από αμερικανικά αστυνομικά σίριαλ τύπου CSI.

Τα πάντα φυλάσσονται και αρχειοθετούνται ψηφιακά. Στους δύο ορόφους στεγάζονται τα τέσσερα τμήματα της Οικονομικής Αστυνομίας. Οι εργαζόμενοι στο τμήμα προστασίας δημόσιας περιουσίας ασχολούνται με τις υποθέσεις κατάχρησης δημόσιας περιουσίας, τις καταπατήσεις, τους κοινοτικούς πόρους, τις κρατικές χρηματοδοτήσεις και τις καταστροφές της δημόσιας περιουσίας.

Στο τμήμα προστασίας οικονομίας, οι ειδικοί διερευνούν κυρίως τις περιπτώσεις ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, της διακίνησης και νόθευσης αγαθών (από βενζίνη μέχρι αλκοόλ), τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές και τυχερά παιχνίδια (και τα καζίνα). Οσοι υπηρετούν στο τμήμα κοινωνικής και ασφαλιστικής προστασίας ασχολούνται κυρίως με τις ασφαλιστικές εισφορές, τις αποδείξεις από ιατρικές υπηρεσίες και τις υπερτιμολογήσεις φαρμάκων και εξοπλισμού.

Το τμήμα όμως που έχει απασχολήσει περισσότερο τον Τύπο είναι αυτό της φορολογικής αστυνόμευσης που
Keywords
Τυχαία Θέματα