Ούτε ο Παπακωνσταντίνου δεν ξέρει πότε θα επιστρέψουμε στις αγορές

12:00 14/4/2011 - Πηγή: 24wro
Η Ελλάδα χρειάζεται χρόνο για να πείσει τους διεθνείς επενδυτές σχετικά με το μεταρρυθμιστικό της...
πρόγραμμα και μπορεί να μην είναι σε θέση να επιστρέψει στις χρηματοπιστωτικές αγορές το επόμενο έτος, όπως προβλέπεται, παραδέχτηκε Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξή του στη Financial Times.
Ο Υπουργός Οικονομικών επισήμανε πως η Ελλάδα συνεχίζει να αγωνίζεται για την αναστροφή της πορείας της οικονομίας της σχεδόν ένα χρόνο μετά την οικονομική βοήθεια των 110 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Υπάρχουν υποψίες ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες προβληματίζονται να βρουν νέες δυνατότητες για τη διευκόλυνση των προβλημάτων του χρέους στην Ελλάδα για να αποτραπεί το σενάριο της χρεοκοπίας. Τα σχέδια προϋπολογισμού στην Ελλάδα χρηματοδοτούνται πλήρως αυτό το έτος, αλλά η Αθήνα θα πρέπει να βρεί 25 με 30 δισ. ευρώ από τις χρηματοπιστωτικές αγορές το 2012 - ένα βήμα που θα σηματοδοτήσει την πρώτη φάση της διεθνούς αποκατάστασή της. Ωστόσο, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι ο στόχος έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση και το χρονοδιάγραμμα δεν θα γίνει πιο ξεκάθαρο μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ-ΔΝΤ και την Πορτογαλία, το τελευταίο θύμα της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη. "Η απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί πριν από το καλοκαίρι και πριν η Πορτογαλία οριστικοποιήσει το ζήτημα της αντιμετώπισης της", είπε.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι "Μπορώ να καταλάβω αυτούς που βλέπουν την τρέχουσα κατάσταση και σκέφτονται, "ποτέ δεν θα υπάρχει μια αγορά για το ελληνικό χρέος, αλλά μπορεί επίσης να ανακαλέσει στο νου του την εικόνα, τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο του περασμένου έτους, όταν τα spreads έπεσαν 350 μονάδες βάσης εντός 40 ημερών πριν ξεκινήσουν να ανεβαίνουν και πάλι". Η ύφεση στην Ελλάδα είναι βαθύτερη από το αναμενόμενο, με μια ιδιαίτερα αδυναμία που καταγράφηκε στο τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους, όταν η οικονομία συρρικνώθηκε 6,6% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν - που τα κρατικά έσοδα υπολείπονταν του στόχου. Το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, αποδείχθηκε μεγαλύτερης διάρκειας και πιο δύσκολο ", είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου και παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο χρόνο. "Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι 'αυτό... Αλλά περισσότερο χρόνο, όχι με όρους ενός νέου προγράμματος, αλλά να πείσει για τις προσπάθειές της . "Μια πιθανή υποστήριξη είναι τα νέα κεφάλαια διάσωσης της ΕΕ, που θα έχουν την εξουσία να αγοράζουν το χρέος απευθείας από τις κυβερνήσεις.

Στην Ευρωζώνη οι Υπουργοί Οικονομικών έχουν συζητήσει κατ ιδίαν περισσότερους τρόπους για να βοηθήσουν την Ελλάδα - για παράδειγμα, συμφωνώντας για την επέκταση της διάρκειας των ομολόγων -όμως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιστεύει ότι η αναδιάρθρωση χρέους μπορεί να είναι δύσκολο να εφαρμοστεί. Ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε: "Η θέση μας είναι ότι προχωρούμε με το πρόγραμμα. Αυτό κάνουμε, αποκλείοντας την αναδιάρθρωση χρέους".

Η Αθήνα, την Παρασκευή θα παρουσιάσει το πρόγραμμα της συμφωνίας ΕΕ-ΔΝΤ, με σκοπό
Keywords
Τυχαία Θέματα