Ολυμπιακό χωριό: «Χρυσό» μετάλλιο στην εγκατάλειψη

12:55 3/5/2011 - Πηγή: 24wro
Το Ολυμπιακό χωριό επτά χρόνια μετά τους Αγώνες και πέντε χρόνια μετά την πρώτη ...
κατοίκησή του είναι μια ακυβέρνητη πολιτεία 10.000 κατοίκων, ένα χωριό φάντασμα, απομονωμένο με 2.300 σπίτια, μια νεκρή πλατεία, μηδενική κοινωνική ζωή, μια γκρίζα ζώνη αντί για πράσινη, πολλά αναξιοποίητα στρέμματα, αθλητικές εγκαταστάσεις που αργοπεθαίνουν. Όλα αυτά σε μια πόλη που χτίστηκε ως πρότυπο αλλά κατάντησε αντιπρότυπο.

Λόγω ενός θολού και αδιευκρίνιστου καθεστώτος διαχείρισης, μια πολλά
υποσχόμενη πρόταση λειτουργίας πόλης «ολυμπιακών προδιαγραφών» έφτασε να κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας με οσμές σκανδάλου, δικαστικές διαμάχες και κινητοποιήσεις των κατοίκων και καταγγελιών.

«Το Ολυμπιακό χωριό δυσφημεί την Ελλάδα έτσι όπως έχει καταντήσει» έχει δηλώσει η πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτών κ. Εύα Πασχαλίδου.

Ο Δήμος Αχαρνών, στον οποίο υπάγεται (γεωγραφικά) το Ολυμπιακό χωριό, δηλώνει ουσιαστικά αναρμόδιος για τα περισσότερα ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών (πλην της αποκομιδής των απορριμμάτων) επειδή δεν του έχουν παραχωρηθεί κάποιες εγκαταστάσεις.

Ελεύθεροι χώροι αναξιοποίητοι και κακοποιημένοι

Οι τρεις πύλες εισόδου στο Ολυμπιακό Χωριό παραπέμπουν σε στρατόπεδο. Οι περιφράξεις, τα συρματοπλέγματα ενισχύουν αυτήν την αίσθηση. Στην κεντρική πλατεία φυσάει ο αέρας της ερημιάς. Το στάδιο και το κολυμβητήριο, απολειφάδια των Αγώνων, σχεδόν νεκρά. Τα κτίρια των κατοικιών εξωτερικά είναι εμφανίσιμα, όπως και οι δρόμοι. Μεγάλοι, άνετοι. Απλά στα πεζοδρόμια. Το Ολυμπιακό Χωριό σφύζει από ελεύθερους χώρους, εντελώς ανεκμετάλλευτους και εντελώς παρατημένους, έως και «κακοποιημένους». Μπάζα και σκουπίδια στον μικρό ελαιώνα, σπασμένες λάμπες στον κεντρικό φωτισμό, ημικατεστραμμένο το ολυμπιακό μνημείο.

Από εμπορική κίνηση; Μόλις τρία καταστήματα λειτουργούν για 10.000 κατοίκους. «Κάποτε υπήρχαν 30, αλλά έκλεισαν μετά τους πλειστηριασμούς. Διπλασίασαν τις τιμές εκκίνησης στον διαγωνισμό. Τα ενοίκια ήταν αστρονομικά. Ζητούσαν 2 και 3.000 ευρώ για 55 τ. μ. Πού να τα λειτουργήσουν», εξηγούν κάτοικοι του Ολυμπιακού Χωριού.

Ψάχνεις για περίπτερο, για ώρα. Υπάρχει μόλις ένα. Θέλεις να πιεις έναν καφέ, να πάρεις μια τυρόπιτα. Δεν υπάρχει. Για σινεμά, χώρο συναυλιών, ούτε λόγος. Ψιλά γράμματα. Όλα τα σχέδια για χώρους ψυχαγωγίας, έστω για ένα καφενείο στην πλατεία, ήταν προφορικά. Υπάρχουν 250 στρέμματα αναξιοποίητα και η πλατεία με το μνημείο βρίσκεται σε παρακμή.

Ενώ γίνονται συνέχεια βανδαλισμοί σε καθημερινή βάση.

Ενδεικτικό, ακόμη της άθλιας κατάστασης της περιοχής είναι ότι κανένας φορέας δεν θέλει να εγκατασταθεί εκεί, όπως το υπουργείο Εργασίας.

Το κτίριο του... Βατοπεδίου

Όσο για το περιβόητο κτίριο της Μονής Βατοπεδίου, που χάσκει ανεκμετάλλευτο στο νότιο τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού με τα 22.000 άδεια τετραγωνικά του μέτρα και τα σπασμένα τζάμια του, αποτελεί πραγματικό «ύμνο» στην αβελτηρία τ
Keywords
Τυχαία Θέματα