ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΞΕΓΕΡΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΛΙΒΥΗΣ

07:50 14/4/2011 - Πηγή: 24wro
Η διεθνής διάσκεψη για τη Λιβύη πρότεινε...
μια αυξημένη οικονομική βοήθεια για την εξέγερση κατά του Καντάφι, αλλά οι δυτικοί σύμμαχοι φάνηκαν διχασμένοι σχετικά με άλλα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν κατά την διάρκεια της διάσκεψης στο Κατάρ...

Η πρώτη σύνοδος της Ομάδας Επαφής άνοιξε στην Ντόχα υπό την κοινή προεδρία της Βρετανίας και του Κατάρ, σχεδόν τέσσερις εβδομάδες μετά την έναρξη, στις 19 Μαρτίου, της πολυεθνικής στρατιωτικής επιχείρησης στο πλαίσιο
της εντολής του ΟΗΕ.
Λονδίνο και Παρίσι έκαναν έκκληση για πιο ρωμαλέα δράση της Συμμαχίας, όμως η Ουάσιγκτον υπερασπίστηκε το ρόλο του υπερατλαντικού Οργανισμού που απηύθυνε έκκληση για πολιτική λύση, κυρίως την υλοποίηση μιας κατάπαυσης του πυρός.
Οι αντάρτες, επίσης, κάλεσαν το ΝΑΤΟ να εντείνει τις αεροπορικές επιδρομές.
«Θέλουμε περισσότερες αεροπορικές επιδρομές κατά των αρμάτων μάχης και των χώρων εκτόξευσης πυραύλων» του πιστού στον συνταγματάρχη Καντάφι στρατού, δήλωσε ο υπεύθυνος εξωτερικών σχέσεων του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου (CNT, Λίβυοι εξεγερμένοι), Aλι αλ Ισάουι.
Κατά το άνοιγμα της συνόδου, ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Mουν προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να παραμείνει ενωμένη, για την αποτροπή μιας ανθρωπιστικής τραγωδίας σε αυτή τη βορειοαφρικανική χώρα των έξι εκατομμυρίων κατοίκων.
«Είναι σημαντικό να μιλάμε με μία φωνή», διαβεβαίωσε ο Μπαν, τονίζοντας ότι σχεδόν 3,6 εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να χρειάζονται διεθνή βοήθεια
Ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών κ. Ουίλιαμ Χέιγκ απηύθυνε έκκληση για τη δημιουργία ενός «χρηματοδοτικού μηχανισμού» που θα τροφοδοτείται από τις χώρες του Κόλπου υπέρ των ανταρτών, που προσπαθούν να θέσουν τέρμα στα 42 χρόνια της «βασιλείας» του συνταγματάρχη Καντάφι.
"Ελπίζουμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία για έναν προσωρινό οικονομικό μηχανισμό στην περιοχή υπέρ των ζωνών που ελέγχονται από το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο (CNT) στη Λιβύη», σημείωσε ο Χέιγκ.
Ο διάδοχος του θρόνου του Κατάρ σεΐχης Τάμιμ μπιν Χαμάντ αλ-Θάνι, κάλεσε και εκείνος να δοθούν στο λιβυκό λαό τα μέσα για να υπερασπιστεί τον εαυτό του «ώστε να αποφασίσει για το μέλλον της».
Μια εικοσάδα χωρών και Οργανισμών, όπως ο ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ, συναντήθηκαν για αυτή τη σύνοδο της Ομάδας Επαφής που είναι υπεύθυνη για την καθοδήγηση της πολιτικής πτυχής της πολυεθνικής επέμβασης που εγκρίθηκε στις 17 Μαρτίου από τον ΟΗΕ.
Ανθρωπιστική κρίση
Η Λιβύη αντιμετωπίζει μεγάλη ανθρωπιστική κρίση αφού λόγω των σφοδρών συγκρούσεων τα αποθέματα τροφίμων έχουν τελειώσει και δεν μπορεί να ανανεωθούν, ανακοινώθηκε σήμερα από την υπηρεσία του ΟΗΕ «Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα» (WFP).
Νωρίτερα σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν δήλωσε ότι πάνω από 3,5 εκατομμύρια Λίβυοι έχουν ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια, καθώς συνεχίζονται οι πιέσεις των εξεγερμένων κατά του Καντάφι.
«Η Λιβύη αντιμετωπίζει μια μεγάλη ανθρωπιστική κρίση λόγω της άνευ προηγουμένου βίας και των μαχών που μαίνονται εκεί», αναφέρει σε
Keywords
Τυχαία Θέματα