Αναδιάρθρωση ή χρεοκοπία

06:00 14/4/2011 - Πηγή: 24wro

Ο καταιγισμός σεναρίων, δημοσιευμάτων και προβλέψεων για την πορεία του ελληνικού χρέους καλά κρατεί…



Τις τελευταίες ώρες νέες, δυσοίωνες κατά βάση, εκτιμήσεις για τις ελληνικές ... προοπτικές δημοσιοποίησαν εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της Pimco και της μεγάλης γερμανικής τράπεζας Commerzbank.

Αρχής γενομένης  από το υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ
κύριο Κάρλο Κοταρέλι, ο οποίος τόνισε πως μπορεί μεν η Ελλάδα και το πρόγραμμα δημοσιονομικής σύγκλισης να βρίσκονται “στο σωστό δρόμο”, όμως το εύρος της κρίσης και η δυσκολία των στόχων που πρέπει να καλυφθούν από τη χώρα μας καθιστούν πολύ πιθανή την ανάγκη για λήψη νέων μέτρων. Ο κύριος Κοταρέλι τόνισε πως το μείζον πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι η υστέρηση στα έσοδα και κατέληξε πως τόσο η χώρα μας, όσο και οι Ιρλανδία και Πορτογαλία, “πρέπει να προχωρήσουν σε δύσκολες μακροοικονομικές και δημοσιονομικές προσαρμογές, που θα χρειαστούν πολλά – πολλά χρόνια”...

Πιο αιχμηρός και  απόλυτος στις προβλέψεις του εμφανίζεται  ο επικεφαλής επενδύσεων της Pimco, του μεγαλύτερου επενδυτικού fund στην αγορά ομολόγων, κυρίου Νιλ Κασκάρι. Ο επιφανής διαχειριστής – ο οποίος να σημειωθεί πως διετέλεσε επικεφαλής του προγράμματος TARP (του ταμείου στήριξης των προβληματικών εταιρειών στις ΗΠΑ) – τόνισε, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg, πως οι χώρες που έχουν υπαχθεί στο μηχανισμό στήριξης έχουν μπροστά τους ένα μονόδρομο: την αναδιάρθρωση των χρεών τους, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η μόνη εναλλακτική (;) είναι η χρεοκοπία. Και τονίζει πως το ερώτημα πια δεν είναι το εάν θα αναδιαρθρωθεί το χρέος των προβληματικών χωρών, αλλά το πως αυτό θα συμβεί με έναν ελεγχόμενο τρόπο!

Τέλος και η  γερμανική τράπεζα Commerzbank εστιάζει, σε σημερινή της ανάλυση, στην αδυναμία είσπραξης των βεβαιωμένων εσόδων από τους μηχανισμούς της ελληνικής κυβέρνησης και τονίζει πως μοιάζει μάλλον ανέφικτο να αναχρηματοδοτήσει η Ελλάδα το 75% του δημόσιου χρέους της που ωριμάζει έως τα τέλη του 2012.

Keywords
Τυχαία Θέματα