Οι κρυφές σκέψεις Σαμαρά για αποκρατικοποιήσεις

08:53 15/12/2012 - Πηγή: 24wro
Ιδιωτικοποιήσεις και επενδύσεις είναι ο άμεσος στόχος του πρωθυπουργού την επόμενη ημέρα...
της εκταμίευσης της δόσης. Ο κ Σαμαράς επιχειρώντας να εκμεταλλευθεί το μομέντουμ καταβάλει προσπάθεια να πείσει τους ευρωπαίους για να άρουν τα πρόστιμα που έχουν επιβάλλει ή να τα μειώσουν σημαντικά σε ότι αφορά κρατικές ενισχύσεις σε ΔΕΚΟ που είναι υπό αποκρατικοποίηση.

Γι αυτό και ο κ Σαμαράς
παρέμεινε λίγες ώρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες και προσπάθησε να πείσει τον αρμόδιο επίτροπο Αλμούνια να μετριάσει τις ποινές ώστε να μπορεί να προχωρήσει και με οφέλη για το Δημόσιο και τη μείωση του χρέους η αποκρατικοποίηση του ΟΣΕ. Και εκεί που μέχρι πρότινος η ευρωπαική γραφειοκρατία και οι επίτροποι ήταν άτεγκτοι και σκληροί – χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είχαν γίνει τραγικά λάθη και παραβιάσεις των κανονισμών από τις ελληνικές κυβερνήσεις προς χάριν και του πελατειακού κράτους- διαφάνηκαν σημάδια στον ορίζοντα για αλλαγή στάσης. Η επιτροπή Ανταγωνισμού δείχνει διατεθειμένη προκειμένου να διασφαλιστεί και η βιωσιμότητα του χρέους να δεχθεί « εκπτώσεις» αρκεί να υπάρχει η κατάλληλη νομική τεκμηρίωση από την ελληνική πλευρά. Οι ευρωπαίοι είναι προφανές ότι δεν θέλουν να καρκινοβατούν ζημιογόνες κρατικές επιχειρήσεις σε μια χώρα που έχει προβλήματα και που δε λειτουργεί ο ανταγωνισμός.

Όπως λένε στελέχη της αγοράς είναι πολύ πιθανόν να κάνουν τα στραβά μάτια για να αρχίσει να λειτουργεί το σύστημα και να υπάρχουν κανόνες ελεύθερης αγοράς για να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις ουσίας και να δοθούν υποδομές που είναι απαραίτητες για τη διακίνηση αγαθών σε ιδιώτες. Ούτε λίγο ούτε πολύ επί της ουσίας ο κ Σαμαράς είπε ότι αν θέλετε να αποκρατικοποιηθεί ο ΟΣΕ και άλαλες ΔΕΚΟ που δημιουργούν παθητικό και ταυτόχρονα να μην ενταθεί η κοινωνική αναταραχή πρέπει να βοηθήσετε. Και από την πλευρά τους οι Ευρωπαίοι αντιλαμβάνονται πως είναι ανάγκη να ληφθούν γρήγορα αποφάσεις για να προχωρήσουν στον κατάλληλο πολιτικό και οικονομικό χρόνο οι μεταρρυθμίσεις.

Από την άλλη ο κ Σαμαράς θέλει να φέρει επενδύσεις στη χώρα όχι μόνο με αποκρατικοποιήσεις αλλά και με νέες επενδύσεις και γι αυτό θα συναντηθεί με τους εκπρόσωπους 12 πολυεθνικών τη Δευτέρα. Θα τους αναλύσει τις προοπτικές και τις προθέσεις του για να τους πείσει ότι πρέπει να σπεύσουν να επενδύσουν τώρα που υπάρχουν ευκαιρίες. « Διαφορετικά άλλοι θα μπούν στην αγορά και θα χάσουν». Είναι προφανές ότι «το χρήμα κυνηγάει το χρήμα» . Αν σπεύσουν 2-3 μεγάλοι επενδυτές τότε θα «πλακώσουν» και οι άλλοι . Αυτή είναι η φιλοσοφία στο Μέγαρο Μαξίμου. Αν και εφόσον πετύχει τότε θα αρχίσει η ανάπτυξη και θα ανασχεθεί η ανεργία. Διαφορετικά και οικονομικά και πολιτικά δεν θα έχει ούτε η χώρα ούτε ο κ σαμαράς μέλλον.

24h.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα