Ο Καβαλιέρε δεν είναι πια ανέμελος

10:00 26/10/2011 - Πηγή: 24wro
Ασφυκτικές πιέσεις, από πολλαπλά μέτωπα, δέχεται ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο...
Μπερλουσκόνι, με το "σφυροκόπημα" των αγορών και τις πιέσεις των Βρυξελλών να είναι πολύ πιθανό, αυτή τη φορά, να θέσουν τέλος στην πρωθυπουργική θητεία και στην πολιτική του καριέρα.

Η ύφεση απειλεί την ιταλική οικονομία, οι αγορές δείχνουν τα δόντια τους, και οι Βρυξέλλες ζητούν -κυριολεκτικά- μέτρα, εδώ και τώρα. Παράλληλα, ο Καβαλιέρε, εκτός από την απαίτηση για λήψη νέων επαχθών μέτρων, έχει να αντιμετωπίζει
και την πολιτική περιθωριοποίηση, στην οποία τον έχουν θέσει οι ευρωπαίοι ομόλογοί του, με την αντίδραση και το γέλιο της Άνγκελα Μέρκελ και του Νικολά Σαρκοζί, όταν αναφέρθηκε το όνομα του ιταλου πρωθυπουργού σε ερώτηση, να είναι ενδεικτικό.

Η πίεση της Ε.Ε., παρά, την όποια πίστωση χρόνου θα είναι ασφυκτική προς τον Μπερλουσκόνι και την Ιταλία, αφού ένα 24ωρο μετά την αυστηρή δήλωση του Καβαλιέρε ότι κανένα κράτος-μέλος της ΕΕ ή ένας Επίτροπος των Βρυξελλών, δεν μπορεί να δίνει μαθήματα για άλλα κράτη-μέλη, ως προς τον χειρισμό των οικονομικών προβλημάτων τους, η Κομισιόν απάντησε: "Η Ιταλία θα πρέπει να συνηθίσει να ελέγχεται εξονυχιστικά".

Στο εσωτερικό μέτωπο, το οποίο είναι αλληλένδετο με το εξωτερικό, παρά την 57η (!) ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε η κυβέρνηση του Καβαλιέρε μερικές μέρες νωρίτερα, ο κυβερνητικός συνασπισμός με τη Λέγκα του Βορρά δείχνει να τρίζει επικίνδυνα, για να μην πούμε ότι έχει ξεκινήσει ήδη η διαδικασία κατάρρευσης.

Το πρόγραμμα περικοπών και εξυγίανσης των δημοσιονομικών, όπως αυτό προέκυψε από τη συνάντηση της καγκελαρίου Μέρκελ με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, προκάλεσε μια μεγάλη εσωτερική κρίση στην Ιταλία, κυριολεκτικά, στο παρά πέντε, πριν το δεύτερο μέρος της κομβικής Συνόδου Κορυφής, με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης.
Το συνταξιοδοτικό και συγκεκριμένα η αύξηση των ορίων ηλικίας που έχουν ζητήσει οι Βρυξέλλες αποτελεί το μεγάλο "αγκάθι" για τον Μπερλουσκόνι και τη Λέγκα του Βορρά, αν και το βράδυ της Τρίτης κατέληξαν σε μια σχετικά κοινή γραμμή.

Ο Μπερλουσκόνι έχει δεσμευθεί για πλήθος μεταρρυθμίσεων, τις οποίες, δεν έχει υλοποιήσει μέχρι τώρα. Εκτός από τους κλυδωνισμούς στον κυβερνητικό συνασπισμό, ο Καβαλιέρε αντιμετωπίζει και την κριτική του ιταλού προέδρου της Δημοκρατίας, Τζόρτιζο Ναπολιτάνο, ο οποίος έχει εκφράσει αρκετές φορές τις αμφιβολίες του για την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης. Παράλληλα, και ο επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά, Ουμπέρτο Μπόσι, εμφανίζεται απαισιόδοξος για την κυβερνητική πορεία.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε φυσικά και τις συνέπειες των καμωμάτων του άτακτου Μπερλουσκόνι, ο οποίος αναμένει την έκβαση των εκκρεμών δικών εις βάρος του.

Οι εξελίξεις στον τομέα της οικονομίας θα είναι το κλειδί της πορείας του Μπερλουσκόνι, ο οποίος τον τελαυταίο καιρό περπατά σε τεντωμένο σκοινί. Θα πέσει ή θα καταφέρει
Keywords
Τυχαία Θέματα