Ο γύρος της Ευρώπης για τον Σαμαρά

09:17 13/7/2012 - Πηγή: 24wro
Τον γύρο των ευρωπαϊκών πρωτευουσών ετοιμάζεται να κάνει ο Πρωθυπουργός...
προκειμένου να ενημερώσει κατ' ιδίαν τους άλλους ευρωπαίους εταίρους για την πρόοδο που έχει επιτύχει η Ελλάδα στην προσπάθεια να «τακτοποιήσει» τα δημοσιονομικά της, αλλά και να προετοιμάσει το έδαφος για τα ζητήματα που θα θέσει στην επαναδιαπραγμάτευση η οποία μετατίθεται για τον Σεπτέμβριο.

Κυριότεροι σταθμοί το Βερολίνο και η γερμανική Καγκελαρία, το Παρίσι και η Μαδρίτη, ενώ δεν αποκλείεται να προστεθεί και η Ρώμη. Την ίδια στιγμή,
το Μέγαρο Μαξίμου βλέπει πολύ θετικά την προοπτική να μεταβούν στις Βρυξέλλες και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής ώστε η ελληνική κυβέρνηση να εκπέμψει δυνατά το μήνυμα της αποφασιστικότητας για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών που ζητάει η τρόικα.
Οπως τονίζεται από κυβερνητικής πλευράς, το κλίμα εξακολουθεί να είναι αρνητικό για την Ελλάδα καθώς και λόγω των αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων το πρόγραμμα έχει τεθεί εκτός στόχων. Την ίδια στιγμή ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος του Πρωθυπουργού εκφράζεται από τη λέξη «ισοδύναμα» τα οποία αναζητούνται εναγωνίως προκειμένου να μην υπάρξουν άλλες περικοπές σε μισθούς. Εκτός από τα ισοδύναμα και τις μεταρρυθμίσεις όμως, πρόθεση του Πρωθυπουργού είναι η αλλαγή του κλίματος για την Ελλάδα, την οποία και θα προσπαθήσει να πετύχει με τις διμερείς επαφές που σχεδιάζει.
Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, όταν ρωτήθηκε χθες για το ενδεχόμενο κοινού ταξιδιού των «τριών» στις Βρυξέλλες, το επιβεβαίωσε σημειώνοντας ότι «μπορεί να γίνει, όταν ζητηθεί». Ανοιχτός είναι και στη δημιουργία της εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης την οποία ζητάει εμφατικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος. Στην ομάδα αυτή, εκτός από τους τρεις αρχηγούς, θα μετέχουν και τεχνοκράτες, για την καλύτερη προετοιμασία των θεμάτων που θα τίθενται στο τραπέζι της «αναδιαπραγμάτευσης».
Το θέμα των ταξιδιών του Πρωθυπουργού στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες συζητήθηκε και στη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών οι οποίοι συμφώνησαν απολύτως για την αναγκαιότητά τους.
Πάντως, παρά τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν αρχικά, οι πολιτικοί αρχηγοί στήριξαν τις κινήσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ενώ, όπως υπογράμμισε χθες ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, ο κ. Στουρνάρας στο Eurogroup έκανε αναφορά και στην ανάγκη της επιμήκυνσης και κατέγραψε όσα συνιστούν την αναποτελεσματικότητα των μέτρων με αποτέλεσμα τη βαθύτερη ύφεση - (Real fm).
Οπως είπε ο κ. Κουβέλης, «το θέμα ετέθη, αλλά η αναδιαπραγμάτευση σε ό,τι αφορά τους επαχθείς όρους δεν παραπέμπεται στις καλένδες, αλλά περί τον μήνα Σεπτέμβριο. Τότε αναμένεται να συγκεκριμενοποιηθεί η συζήτηση αυτή ενόψει μιας σειράς ζητημάτων που έχουν σχέση όχι μόνο με την Ευρώπη και την Ελλάδα, αλλά συνολικότερα».
Της αναδιαπραγμάτευσης θα προηγηθούν οι επαφές του Αντώνη Σαμαρά με την Ανγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ και τον Μαριάνο Ραχόι, αφού πρώτα ανάψουν το πράσινο
Keywords
Τυχαία Θέματα