Ο Επίτροπος Μπαρνιέ χαιρετίζει τη συμφωνία της Κυπριακής Προεδρίας για τους οίκους αξιολόγησης

17:54 28/11/2012 - Πηγή: 24wro
Την πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Κυπριακής Προεδρίας, του ...
Ευρωκοινοβουλίου και της Κομισιόν για τους οίκους αξιολόγησης, χαιρέτισε ο...Επίτροπος για Εσωτερική αγορά και υπηρεσίες Μισέλ Μπαρνιέ.

«Χαιρετίζω τη σημαντική συμφωνία που επιτεύχθηκε και αφορά τους πρόσθετους κανόνες για τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, που αποσκοπούν στη μείωση της υπερβολικής εξάρτησης από τις αξιολογήσεις, την εξάλειψη των συγκρουόμενων συμφερόντων», ανέφερε ο Γάλλος Επίτροπος.

Παράλληλα, σημείωσε ότι οι οίκοι αξιολόγησης πιστοληπτικής
ικανότητας θα πρέπει να είναι πιο διαφανείς όταν αξιολογούν κυρίαρχα κράτη.

«Θα πρέπει να ακολουθούν αυστηρότερους κανόνες που θα τους καταστούν περισσότερο υπόλογους για λάθη στην περίπτωση αμέλειας ή πρόθεσης. Αυτό έχει σημασία επειδή οι αξιολογήσεις έχουν άμεσο αντίκτυπο στις αγορές, την ευρύτερη οικονομία και κατά συνέπεια στην ευημερία των Ευρωπαίων πολιτών», τόνισε ο κ. Μπαρνιέ.

Η Κυπριακή Προεδρία ηγήθηκε της πολιτικής αυτής συμφωνίας, η οποία εισαγάγει πρόσθετους κανόνες τους οποίους οι οργανισμοί αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας πρέπει να ακολουθούν σχετικά με τις αξιολογήσεις δημόσιου χρέους.

Τα συμφωνηθέντα εξασφαλίζουν ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν βασίζονται τυφλά στις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας για τις επενδύσεις τους (μείωση της υπέρμετρης στήριξης) ενώ, ταυτόχρονα, περιορίζουν περαιτέρω τις συγκρούσεις των συμφερόντων με μεγαλύτερη ποικιλομορφία και αυστηρότερη ανεξαρτησία των οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας.

Οι νέοι κανόνες στοχεύουν επίσης στην αύξηση του ανταγωνισμού, στην μετατροπή των οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας ως περισσότερο υπόλογων σε ό,τι αφορά τις αξιολογήσεις που παρέχουν και στην καλύτερη ρύθμιση σχετικά με την έκδοση των αξιολογήσεων δημόσιου χρέους.

Αναμένεται η επίσημη επιβεβαίωση των συμφωνηθέντων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ.
Keywords
Τυχαία Θέματα