Να δεσμεύσει την κυβέρνηση επιχειρεί το ΠΑΣΟΚ

03:02 9/9/2012 - Πηγή: 24wro
Τα δικά του όχι στα μέτρα 11,5 δισ. ευρώ, είπε χθες το ΠΑΣΟΚ, δύο ημέρες πριν από την...
κρίσιμη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών, αύριο στις επτά το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου. Προϊδέασε έτσι, για την στάση που θα κρατήσει σε αυτήν ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Με επιστολή που απέστειλαν τα τέσσερα αρμόδια για την εύρεση ισοδύναμων μέτρων από πλευράς ΠΑΣΟΚ
στελέχη, Φίλιππος Σαχινίδης, Πάρις Κουκουλόπουλος, Γιώργος Κουτρουμάνης και Χρήστος Πρωτόπαπας προς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το κόμμα του Ευάγγελου Βενιζέλου επιχείρησε να προκαταλάβει τις αυριανές αποφάσεις.

Παρουσιάζοντας τη διαχρονική του άποψη περί παράτασης της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής για τουλάχιστον δύο χρόνια περίπου ως δεδομένη, αφού προβλέπεται κατά τους ίδιους ρητά στην ισχύουσα δανειακή σύμβαση, αποτρέπουν ουσιαστικά το Μέγαρο Μαξίμου από τυχόν πανηγυρισμούς σε περίπτωση που αποφασιστεί τελικά η επιμήκυνση. «Θεωρούμε ότι η παράταση θα επιβεβαιωθεί από τους εταίρους μας το αργότερο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 18/10/2012», γράφουν, εκτιμώντας πως... με απλωμένα τα μέτρα σε τέσσερα αντί για δύο χρόνια θα μειωθεί σημαντικά το βάρος των επώδυνων μέτρων για τους πολίτες.

Το γεγονός δε ότι η Ιπποκράτους επέλεξε να δημοσιοποιήσει μόνη τις θέσεις της, δεσμεύει τρόπον τινά τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να εκθέσουν στους δανειστές μας κατά τις επικείμενες επαφές τους με την τρόικα τις απόψεις και των δύο μικρότερων κομμάτων. Σχετικό πακέτο ισοδύναμων μέτρων ύψους 4 δισ. ευρώ άλλωστε έχει αποστείλει ήδη από την περασμένη Κυριακή στον κ. Στουρνάρα και η Δημοκρατική Αριστερά, με στελέχη της οποίας συζήτησαν οι συντάκτες της επιστολής λίγο μετά την αποστολή της.

Στην πραγματικότητα, το ΠΑΣΟΚ λέει «όχι» σε οριζόντιες μειώσεις μισθών και συντάξεων, και περικοπές των αναπηρικών επιδομάτων, ενώ ζητά την αφαίρεση από το συνολικό πακέτο μέτρων 1,5 δισ. ετησίως που εκτιμούν ότι αποτελεί τη διαφορά μεταξύ των εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμεία από ήδη ψηφισμένες ρυθμίσεις (ειδική εισφορά ΟΑΕΕ) που πραγματικά θα προκύψουν από όσα εκτιμά η τρόικα ότι θα έρθουν στον δημόσιο κορβανά. Ζητά ακόμα να μην περικοπούν τα δώρα των δημοσίων υπαλλήλων και να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις των φορέων για την αύξηση των ατομικών εισφορών στους κλάδους, εφ΄ άπαξ βοηθήματος αντί της υπερβολικής μείωσης στην καταβολή των εφ΄ άπαξ, να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις περικοπές στους ΟΤΑ.

Ζητούν, τέλος, να αντικατασταθούν οι οριζόντιες μειώσεις δώρων στις συντάξεις με κλιμακωτές μειώσεις 3%-8% κατ΄ έτος ανάλογα με το ύψος κάθε σύνταξης και αντίστοιχες κλιμακωτές μειώσεις δώρων ως 50%, η δεύτερη φάση των οποίων ίσως αποφευχθεί, εφόσον τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας αλλάξουν προς το καλύτερο, μετά και από την επιβεβαίωση της παράτασης της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής.

real.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα