Μια «Βασίλισσα» ετών 47

11:36 17/5/2011 - Πηγή: 24wro
Μπορεί το φετινό δώρο των ανθρώπων της να μην ήταν τόσο ευχάριστο, καθώς οι «βυσσινί»...
επιστρέφουν στη Football League ύστερα από έξι χρόνια, παρόλα αυτά μιλάμε για μια ομάδα με τεράστια ιστορία που δεν πρόκειται να χαθεί.

Είναι η μοναδική επαρχιακή πόλη, η οποία έχει στεφθεί Πρωταθλήτρια το 1988, σκορπίζοντας χαρά στους Λαρισαίους φιλάθλους της, που μια ζωή στέκονται στο πλευρό της και την στηρίζουν σε οποιαδήποτε κατηγορία και αν βρίσκεται.

Κύπελλο το 1985, Κύπελλο και το
2007, ενώ συμμετείχε σε δυο ακόμα τελικούς το '82 και το '84. Σημαντική στιγμή θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς ακόμα και τη χρονιά που έφτασε πριν την πηγή και δεν ήπιε νερό, τότε που το 1983 κατετάγη δεύτερη στο βαθμολογικό πίνακα του Πρωταθλήματος της Α' Εθνικής.

Η Αθλητική Ένωση Λάρισας, αυτό που σημαίνουν τα αρχικά του «ΑΕΛ», στα λίγα (σε σχέση με άλλους συλλόγους) χρόνια παρουσίας της στο ελληνικό ποδόσφαιρο, κατάφερε να διακριθεί και ευρωπαϊκά, χωρίς να κατακτήσει κάποιον τίτλο, αλλά οι σπουδαίες εμφανίσεις της και μόνο ήταν αρκετές, ώστε να χτίσει ένα όνομα - φόβητρο για κάποιους αντιπάλους.

Η πρώτη της φορά στην Ευρώπη ήταν τη σεζόν 1983-84 όταν αποκλείστηκε από το Κύπελλο UEFA από την ουγγρική Χόνβεντ (2-0,0-3 παρ.). Την περίοδο 1984-1985 στο Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης, μπόρεσε να φτάσει μέχρι τον προημιτελικό του θεσμού για να αποκλειστεί (0-0 εντός και 0-1 εκτός) από τη Ντιναμό Μόσχας, ενώ την επόμενη χρονιά είχε αποκλειστεί (1-1 εντός και 0-1 εκτός) από τη Σαμπντόρια.



Με την επιστροφή της ξανά στα σαλόνια της πρώτης κατηγορίας δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη κι έτσι έκανε την εμφάνισή της πάλι στα ευρωπαϊκά γήπεδα. Στις 20 Σεπτεμβρίου 2007 η ΑΕΛ πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη νίκη της σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κερδίζοντας στο Πανθεσσαλικό τη Μπλάκμπερν με 2-0 για τα προκριματικά του Κυπέλλου UEFA.

Με τη νίκη αυτή ήρθε και η πρόκριση, αφού στον επαναληπτικό αγώνα ηττήθηκε με σκορ πρόκρισης 2-1. Την περσινή σεζόν (2009-10) έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που συμμετείχε στο νεοσύστατο Europa League και συγκεκριμένα στο δεύτερο προκριματικό γύρο, όπου όμως κατάφερε να απογοητεύσει τον κόσμο της και να αποκλειστεί από την ισλανδική ΚΡ Ρέικιαβικ με μια ήττα 0-2 εκτός έδρας και μια ισοπαλία 1-1 στο Αλκαζάρ, το οποίο από τη φετινή σεζόν αποτελεί παρελθόν.

Το νέο παλάτι της «Βασίλισσας του Κάμπου» ονομάζεται AEL FC ARENA, το πλέον σύγχρονο γήπεδο με τις 16.118 θέσεις, χτισμένο σύμφωνα με τις προδιαγραφές της UEFA.



Οι σημαντικότερες στιγμές...

1964-65: Η ΑΕΛ κάνει την εμφάνισή της για πρώτη φορά στη Β’ Εθνική τερματίζοντας στην 5η θέση με 64 βαθμούς.

1972-73: Κατέληξε στην 1η θέση της βαθμολογίας της Β' Εθνικής με 98 βαθμούς και κατάφερε για πρώτη φορά να ανέβει στα σαλόνια της Α' Εθνικής.

1973-74: Κατά την πρώτη της παρουσία στο Πρωτάθλημα της Α' Εθνικής κλείνει τη σεζόν από την 9η θέση με 32 β
Keywords
Τυχαία Θέματα