Μη υποχρεωτική η λήψη DNA από τα λείψανα των πεσόντων το 1974

16:26 24/12/2011 - Πηγή: 24wro
Το υπουργείο Εθνικής... Άμυνας (Γενικό Επιτελείο Στρατού) δεν μπορεί να υποχρεώσει τους συγγενείς των πεσόντων στην Κύπρο το 1974 να συμμετάσχουν σε...
διαδικασίες επιστροφής των λειψάνων για επιστημονικές εξετάσεις και λήψεις δειγμάτων DNA προς ταυτοποίηση, γνωμοδότησε ο αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεώργιος Κολικώστας.

Ειδικότερα, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπέβαλε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου το ερώτημα εάν μπορεί να υποχρεώσει
τις οικογένειες Ελλήνων πεσόντων στην Κύπρο το 1974, να συμμετάσχουν σε διαδικασίες για την: 1) επιστροφή των λειψάνων συγγενών τους για επιστημονικές εξετάσεις και 2) λήψη δείγματος DNA και προθανάτιων στοιχείων, προς ταυτοποίηση λειψάνων που δεν έχουν τουτοποιηθεί. Να σημειωθεί ότι οι συγγενείς των πεσόντων Κυπρίων αρνούνται να συμμετάσχουν στην όλη διαδικασία που ζητάει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου με την υπ΄ αριθμ. 16/2011 γνωμοδότησή του απάντησε αρνητικά στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, καθώς η υποβολή σε εξέταση του DNA σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία αποτελεί ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο και μάλιστα βρίσκεται σε «υψηλότατο επίπεδο προστασίας», το οποίο παράλληλα προστατεύεται και από τις συνταγματικές επιταγές.

Εξάλλου, υπογραμμίζει ο κ. Κολικώστας, πλέον του νόμου 2472/1997 για «την προστασία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα» και τις σχετικές διατάξεις του Κώδικά Ποινικής Δικονομίας, δεν υπάρχει διάταξη νόμου στην ελληνική νομοθεσία που να επιβάλλει, έστω και υπό προϋποθέσεις, την λήψη γενετικού υλικού.
Keywords
Τυχαία Θέματα