Το Άστρο της Βηθλεέμ

Μυστήριο παραμένει το τι ήταν το άστρο... που οδήγησε τους «Μάγους» με τα δώρα στο σπήλαιο κατά την γέννηση του Θεανθρώπου.

Μυστήριο παραμένει το τι ήταν το άστρο που οδήγησε τους «Μάγους» με τα δώρα στο σπήλαιο κατά την γέννηση του Θεανθρώπου. Επίσης συγκλονιστικό είναι πως σε κάθε μεγάλη περίσταση, όπως η γέννηση και ο θάνατος του Ιησού η εκδήλωση γίνεται σημαδιακά δια ενός σημαντικού γεγονότος επί του ουρανού το οποίο φυσικά αντανακλάται επί της γης. Ίσως τελικά τα άστρα και
οι πλανήτες να είναι «αγγελιοφόροι» της Θείας Βούλησης;

Η ιστορία της Γεννήσεως είναι λίγο-πολύ γνωστή. Αυτό που παραμένει ανεξερεύνητο είναι το τι ακριβώς ήταν αυτό το «Άστρο». Καινοφανής αστέρας, υπερβατικό γεγονός, μια πλάνη;
Κατ’ αρχάς να διευκρινίσω πως δεν θα ερμηνεύσουμε κάποιο ωροσκόπιο, ενώ θα προσπαθήσω να εκφράσω την άποψη μου σεβόμενος την πιστή και την προσωπική τοποθέτηση του καθενός.
Ο Ευαγγελιστής Ματθαίος γράφει: «Του δε Ιησού γεννηθέντος εν Βηθλεέμ της Ιουδαίας εν ημέραις Ηρώδου του Βασιλέως , ιδού μάγοι από ανατολών περεγένοντο εις Ιεροσόλυμα λέγοντες : «Που εστίν ο τεχθείς Βασιλεύς των Ιουδαίων; Είδομεν γαρ αυτού τον αστέρα εν τη ανατολή και ήλθομεν προσκυνήσαι αυτόν».

Ο Ματθαίος αναφέρει για 3 μάγους που ήρθαν εξ Ανατολών. Από την Περσία ξεκινούν οι τρεις Μάγοι, οι οποίοι ήταν Αστρολόγοι και για να προλάβουμε τα κακώς κείμενα το «Μάγοι» σημαίνει Σοφοί ή πεφωτισμένοι. Άλλωστε στα αρχαία Περσικά η λέξη «Μομπάντ» σήμαινε μάγος –ιερέας και οι μάγοι αποτελούσαν την τάξη των ιερέων του Θεού Άχουρα Μάζδα. Προέρχονταν αποκλειστικά, όπως μας πληροφορεί ο πατέρας της ιστορίας Ηρόδοτος, από μία εκ των έξι φυλών της Μηδίας. Ξέχωρα από όλα αυτά ήταν και θεματοφύλακες όλης της αρχαίας γνώσης και αστρολόγοι. Η θρησκεία του Ζωροαστρισμού, αρχίζει να ανθεί από τις αρχές του 7ου πχ αιώνα .
Στους στίχους (Γκάθα) της Αβέστα, του ιερού κειμένου του Ζωροαστρισμού, αναφέρεται η λέξη «Μαγαβάν» και οι λέξεις «Μόγου» και «Μάγου», ως επίθετα της λέξης «Μάγα», η οποία σημαίνει δώρο. Επειδή η διδασκαλία του Ζωροάστρη εθεωρείτο ως «Μάγα», δηλαδή θεϊκό δώρο, Μάγος ονομαζόταν αυτός που κατείχε τη θεϊκή αυτή διδασκαλία.
Αυτοί οι τρεις Αστρολόγοι ( βλέπετε η Αστρολογία καταλαμβάνει περίοπτη θέση στο πάνθεον της Ιστορίας ) ξεκινούν ακολουθώντας ένα αστέρι με κατεύθυνση από ανατολικά προς τη Δύση. Το άστρο αυτό τους δείχνει το δρόμο και σταματά πάνω από το παχνί που είχε γεννήσει η Παναγιά τον Ιησού. Εκεί οι τρεις μάγοι προσφέρουν τα τίμια δώρα τα οποία φυλάσσονται στην μόνη Άγιου Παύλου στο Άγιο Όρος. Ο Μελχιώρ προσφέρει χρυσό που συμβολίζει τον Βασιλιά, ο Γκασπάρ λιβάνι που είναι μια αρωματική ελαιώδης ρητίνη και χρησιμοποιείται για θρησκευτική χρήση και συμβολίζει τον Θεό και ο Βαλτάσαρ σμύρνα από το οποίο είναι το πιο «πικρό» βότανο της Ανατολής παράγεται από το φυτό Μύρα η κομμιοφόρος και από αυτό βγαίνει το μύρο που αλείφουν τα σώματα των νεκρών και συμβολίζει το θάνατο. Εδώ εμμέσως πλην σαφώς διαφαίνεται σε μεταφορικά και η προ-δ
Keywords
Τυχαία Θέματα