Μετά τις εκλογές στην Τουρκία θα διαφανούν αι βουλαί της Άγκυρας στο Κυπριακό

17:40 30/5/2011 - Πηγή: 24wro
Η στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό θα δοκιμαστεί μετά τις εκλογές στη χώρα, είπε ο Πρόεδρος ...της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, σημειώνοντας ότι η νέα ηγεσία της Τουρκίας πιθανόν να έχει συμβιβαστεί με τους Τούρκους στρατιωτικούς στο θέμα της Κύπρου.
Σε ομιλία του σε εκδήλωση που διοργάνωσαν οι κυπριακές ομοσπονδίες Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας,
στο Σίδνεϊ, ο πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «ενώ εξοβελίζει τους στρατιωτικούς από τον καθοριστικό τους ρόλο στο εσωτερικό της χώρας, ειδικότερα στην εξωτερική πολιτική σε ό,τι αφορά την Κύπρο φαίνεται να έχουν συμβιβαστεί μεταξύ τους».

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε ότι ένα σημαντικό μέρος του τουρκικού στρατού έχει επεκτατικές βλέψεις κατά της Κύπρου, ενώ ένα μέρος του κεμαλικού κατεστημένου θεωρεί την Κύπρο επέκταση της Ανατολίας, κάτι που αποτελεί αναχρονισμό και δεν έχει καμιά σχέση με τη σύγχρονη αντίληψη και την ιστορική πραγματικότητα.

Την ίδια ώρα, συνέχισε, «θέλουν να εντάξουν τη χώρα στην ΕΕ», προσθέτοντας ότι για να ενταχθεί πρέπει να εκσυγχρονιστεί και πρώτα από όλα πρέπει να αλλάξει νοοτροπία.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να ενταχθεί και δεν το λέμε εμείς, αυτός είναι όρος του Συμβουλίου της Ευρώπης. Δεν μπορεί να κάνει και αλλιώς. Για αυτό θέλει η Τουρκία να επιβάλει λύση σε μας για να εξυπηρετήσει τα δικά της συμφέροντα και να κρατά την Κύπρο όμηρο. Ούτε αυτό θα το αποδεχτούμε. Εμείς τασσόμαστε υπέρ του συμβιβασμού, υπέρ της ευελιξίας και κάνουμε συνεχώς γεφυρωτικές προτάσεις, όμως υπάρχουν όρια. Υπάρχουν αρχές που δεν μπορούμε να υπερβούμε», τόνισε.

Όπως ανέφερε, οι εξελίξεις στο Κυπριακό δεν είναι τόσο ενθαρρυντικές όσο θα ήθελε.

Δυστυχώς, εξήγησε, «η τουρκική ηγεσία μεθυσμένη από τις επιτυχίες τον τελευταίο καιρό λόγω του αναβαθμισμένου ρόλου της στην περιοχή -έτσι εκτιμά η ίδια το ρόλο της στις εξελίξεις στην περιοχή μας- είναι γεμάτη αλαζονεία σε βαθμό που ο κ. Ερντογάν να τα βάζει με τους Τουρκοκύπριους και να τους προσβάλλει χονδροειδώς διότι ύψωσαν ανάστημα και διαμαρτύρονται κατά των καταπιεστικών οικονομικών μέτρων που τους επιβάλλει, καταπατώντας δικαιώματα και κατακτήσεις των απλών ανθρώπων και έχει θυμώσει διότι διαμαρτύρονται έντονα για τους δεκάδες χιλιάδες έποικους από την Τουρκία».

Σημειώνοντας ότι «ο εποικισμός είναι έγκλημα πολέμου», είπε ότι η Τουρκία θέλει να μετατρέψει το χώρο σε περιοχή που να μπορεί να ελέγχει και να αποτελείται από Τούρκους, προσθέτοντας «δεν αναφέρομαι στους Τουρκοκύπριους που είναι Κύπριοι».

Αναφερόμενος στους Τουρκοκύπριους, είπε ότι «έχουμε στοιχεία κοινού πολιτισμού, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι έχουμε κοινές παραδόσεις και τρόπο σκέψης. Υπάρχει η διαφορετικότητα, όμως αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα».

Αν δεν υπήρχαν οι ξένες επεμβάσεις, συνέχισε, δεν θα είχαμε τα δεινά, ούτε συγκρούσεις ούτε σκοτωμούς.

«Το βάσανο είναι πώς θα υποχρεώσουμε την Τουρκία να λογικευθεί και
Keywords
Τυχαία Θέματα