Μέσα Μεταφοράς: εντατικοί έλεγχοι και δώρο εισιτήρια – Τα μέτρα κατά της λαθρεπιβίβασης

08:13 17/9/2012 - Πηγή: 24wro
Τον πόλεμο κατά τηςεισιτηριοδιαφυγής στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κήρυξε και επίσημα το...
υπουργείο Ανάπτυξης, Μεταφορών και Συγκοινωνιών ανακοινώνοντας δέσμη μέτρων.

Τα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή τη Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου ενώ στο τέλος Οκτωβρίου θα ακολουθήσεινέο πακέτο μέτρων που θα προβλέπουν εκπτώσεις
προστίμων με άμεση πληρωμή, εισιτήρια “μπόνους”, αλλά και έλεγχο της κυκλοφορίας πλαστών εισιτηρίων.

Στόχος του υπουργείου είναι η ενίσχυση των εσόδων των αστικών μεταφορών και η αποφυγή της αύξησης των τιμών των εισιτηρίων κατά 25%, όπως προβλέπει το Μνημόνιο.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν:

* Εντατικοποίηση ελέγχων σε επιλεγμένους κεντρικούς σταθμούς και σταθμούς μετεπιβίβασης υψηλής κίνησης. Προβλέπεται οι έλεγχοι να διπλασιαστούν σε διάρκεια, προσωπικό και ένταση και η διενέργειά τους να γίνεται από ομάδες ελεγκτών που θα εργάζονται σε 2 βάρδιες ημερησίως (8 ώρες). Εκτός από τις ώρες αιχμής θα ενισχυθεί η παρουσία τους κατά τις νυχτερινές ώρες.

*Σε λεωφορεία και τρόλεϊ οι έλεγχοι θα ενισχυθούν με την ενεργοποίηση των εθελοντών ελεγκτών σε συμφωνία με τις διοικήσεις και την εθελοντική συμμέτοχη των σωματείων. Ειδικότερα θα εφαρμοστούν τα παρακάτω:

1) προοδευτική γενίκευση της επιβίβασης επιβατών από την μπροστινή πόρτα των οχημάτων (αρχικά σε γραμμές με χαμηλή επιβατική κίνηση) με επίδειξη εισιτηρίου/κάρτας στον οδηγό.

2) προοδευτική εισαγωγή εισιτήριου στο λεωφορείο που θα πωλείται από τον οδηγό. Οι γραμμές και οι αφετηρίες από τις οποίες θα ξεκινήσει η διαδικασία θα ανακοινωθούν άμεσα από την ΟΣΥ.

3) συστηματικός έλεγχος των γραμμών όπου το φαινόμενο της λαθρεπιβίβασης έχει πάρει διαστάσεις

Η δεύτερη δέσμη μέτρων που θα ληφθούν από τον Οκτώβριο περιλαμβάνει:

-Δωρεάν παροχή στον επιβάτη ενός (1) εισιτηρίου για κάθε δέκα (10) ίδιας αξίας ακυρωμένα εισιτήρια που επιστρέφει μόνο στα εκδοτήρια του Ομίλου για να αποφεύγεται το φαινόμενο της μεταβίβασης εισιτηρίων μεταξύ των χρηστών, που έχει ως αποτέλεσμα μεγάλη απώλεια εσόδων για το σύστημα μεταφορών.

-Έκπτωση του επιβληθέντος προστίμου όταν πραγματοποιείται άμεση καταβολή επί τόπου ή εντός 10 ημερών.

-Έκδοση πολλαπλού εισιτηρίου (δεσμίδα των 10 εισιτηρίων) με έκπτωση επί της αξίας του κομίστρου.

-Ενημερωτική καμπάνια για την αντιμετώπιση της λαθρεπιβίβασης καθώς και για χαρακτηριστικά ασφαλείας των γνήσιων εισιτηρίων ώστε να αποφεύγεται η πλαστογράφηση εισιτηρίων.

- Πιστοποίηση των καταστημάτων πώλησης εισιτηρίων με ειδικό σήμα που θα επικολλάται στην προθήκη του καταστήματος και ενημερωτική καμπάνια για τα πιστοποιημένα σημεία διάθεσης.

-Δημιουργία ειδικής ομάδας ελεγκτών η οποία θα διενεργεί ελέγχους πλαστότητας των εισιτηρίων σε επιβάτες και σημεία πώλησης (περίπτερα, καταστήματα ψιλικών).

Σημειώνεται ότι για τα μέσα σταθερής τροχιάς προγραμματίζεται το κλείσιμο των σταθμών με μπάρες. Οι εργασίες αυτές περιλαμβάνονται στο
Keywords
Τυχαία Θέματα