Μερικά μαθήματα από την Αργεντινή

14:31 8/7/2011 - Πηγή: 24wro
Καθώς η κρίση δανεισμού της Ελλάδας χειροτερεύει, η αμερικάνικη εφημερίδα New York Times επιχειρεί...

μία σύγκριση ανάμεσα στη χώρα μας και την Αργεντινή προσπαθώντας να αντλήσει μαθήματα και εμπειρίες από το παράδειγμα της λατινοαμερικάνικης χώρας.

Πριν μία δεκαετία, καθώς η Αργεντινή έπεφτε στην οικονομική κατάρρευση, οι τράπεζες
«θωρακίζονταν» πίσω από μεταλλικές μπάρες προκειμένου να προστατευτούν από τους διαδηλωτές που ζητούσαν τις αποταμιεύσεις μιας ζωής.

«Κλέφτες!», φώναζε διαρκώς το εξαγριωμένο πλήθος, καθώς η χώρα εγκατέλειπε το πείραμα του «δεσίματος» του πέσσο με το δολάριο, πάγωνε τους τραπεζικούς λογαριασμούς και προχωρούσε σε χρεοκοπία 100 δισ. δολαρίων, χρήματα που αντιστοιχούσαν κυρίως σε εξωτερικό δανεισμό.

Σήμερα, οι μεταλλικές μπάρες από τις τράπεζες έχουν απομακρυνθεί. Αλλά οι εξουθενωτικές συνέπειες από την χρεοκοπία που δήλωσε η Αργεντινή το 2001 και η υποτίμηση του νομίσματός της παραμένουν. Και τώρα που η Ελλάδα είναι στα όρια μίας πιθανής χρεοκοπίας, τα μαθήματα από την Αργεντινή μπορεί να είναι χρήσιμα.

Μία δεκαετία αργότερα, η Αργεντινή παραμένει ανίκανη να επιστρέψει στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική αγορά. «Μία χρεοκοπία δεν είναι δωρεάν», αναφέρει ο Τζέιμι Άμπουτ, σύμβουλος επιχειρήσεων από το Ροζάριο, μια πόλη βόρεια του Μπουένος Άιρες. «Πρέπει να πληρώσεις τις συνέπειες για μεγάλο χρόνο. Η Αργεντινή δεν θεωρείται ακόμη σοβαρή χώρα», προσθέτει.

Εάν οι οικονομολόγοι έχουν να πουν κάτι σημαντικό αυτό είναι ότι οι προοπτικές της Ελλάδας θα μπορούσαν να αποδειχτούν χειρότερες. Η Αργεντινή ήταν, και είναι, ένας μεγάλος εξαγωγέας αγροτικών προϊόντων και καταγράφει πλεόνασμα στο εξωτερικό της εμπόριο. Αντίθετα, το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής οικονομίας στηρίζεται σε υπηρεσίες, κυρίως του τουρισμού, και η Ελλάδα καταγραφεί ένα διαχρονικό έλλειμμα στο εμπορικό της ισοζύγιο.

Επιπλέον, τη στιγμή που κήρυξε πτώχευση η Αργεντινή είχε ένα δημοσιονομικό έλλειμμα της τάξης του 3,2% του ΑΕΠ της. Το έλλειμμα της Ελλάδας ήταν 10,5% του ΑΕΠ την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πολύ πάνω από το 3% που είναι το όριο της Ε.Ε. Επίσης ως ποσοστό του ΑΕΠ, το 150% που καταγράφει το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι κατά πολύ χειρότερο από το 54% της Αργεντινής όταν δήλωσε πτώχευση.

Αλλά ίσως το μεγαλύτερο εμπόδιο της Ελλάδας είναι ότι μοιράζεται ένα κοινό νόμισμα με άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Κι έτσι, εκτός και αν η χώρα κάνει το πρωτοφανές βήμα και αποσχιστεί από τη ζώνη του ευρώ, η Ελλάδα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα μεγάλο εργαλείο - να υποτιμήσει το νόμισμα της - το οποίο είχε βοηθήσει την Αργεντινή την περίοδο της οικονομικής «καταιγίδας».

Παρά τις δημοσιονομικές προκλήσεις, η οικονομία της Αργεντινής αναπτύσσεται με ποσοστό μεγαλύτερο του 8% κάθε χρόνο από το 2003 και πολλές εταιρείες έχουν επωφεληθεί από την υποτίμηση. Η Αργεντινή έχει αυξήσει την εξαγωγή αυτοκινήτων στη Βραζιλία και ο τουρισμός βρίσκετ
Keywords
Τυχαία Θέματα