Κόκκινοι διάβολοι 133 ετών!

11:20 26/4/2011 - Πηγή: 24wro
Όταν το 1878 κάποιοι υπάλληλοι του σταθμού που ένωνε το Λάνκασαϊρ και το...
Γιορκσαϊρ δημιούργησαν τη Newton Heath LYR Football Club, ποτέ δεν φαντάζονταν πως η μετέπειτα Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα γινόταν μια εκ των κορυφαίων ομάδων στον πλανήτη.

Οι «κόκκινοι διάβολοι» γίνονται 133 ετών και το Theplayer.gr κάνει μια αναδρομή στο πλούσιο
παρελθόν τους…

Είναι μια ομάδα με… όνομα βαρύ σαν ιστορία, ένας σύλλογος τεράστιου βεληνεκούς που δεν περιορίζει τη φήμη του στα εγχώρια, αλλά είναι γνωστός παγκοσμίως, έχοντας μάλιστα τα περισσότερα καταγεγραμμένα μέλη απ’ όλο τον πλανήτη.

Ας πάρουμε όμως την ιστορία από την αρχή…

Οι σταθμάρχες του Νιούτον Χιθ ίδρυσαν όπως είπαμε την ομάδα και στα πρώτα χρόνια αγωνίζονταν κόντρα σε άλλες ομάδες δημιουργημένες από συναδέλφους τους. Στις 20 Νοεμβρίου του 1880 διεξήχθη το πρώτο καταγεγραμμένο παιχνίδι, το οποίο μπορεί να μη συνδυάστηκε με νίκη, αλλά ήταν η αρχή μιας δυναστείας. Η Νιούτον Χιθ με χρυσοπράσινες εμφανίσεις τέθηκε αντιμέτωπη με τις ρεζέρβες της Μπόλτον και γνώρισε τη συντριβή με 6-0.

Το 1888 η Νιούτον Χιθ έγινε επίσημο μέλος της τότε ομοσπονδίας (The Combination), ενώ την επόμενη ξεκίνησε να δίνει επίσημα παιχνίδια κάτω από τη… φτερούγα της νεοσύστατης ομοσπονδίας (Football Alliance). Τη σεζόν 1892-93 αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην πρώτη κατηγορία, ως επαγγελματικός σύλλογος, διώχνοντας το «LYR» από το όνομα της. Έπειτα από μόλις δύο αγωνιστικές περιόδους η Νιούτον Χιθ υποβιβάστηκε στην 2η κατηγορία, αλλά όταν επέστρεψε είχε βρει την υπόσταση της.

Και εγένετο Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
Τον Ιανουάριο του 1902 ο αρχηγός της ομάδας, Χάρι Στάφορντ, ο οποίος ασχολούταν και με τα οικονομικά, βρήκε τέσσερις τοπικούς επιχειρηματίες, οι οποίοι έβαλαν στα ταμεία από 500 λίρες (ποσό πολύ μεγάλο για τα δεδομένα της εποχής) και αναζωογόνησαν το σύλλογο. Πρόεδρος έγινε ο Τζον Χένρι Ντέιβις (πρώτος στην ιστορία της) και στις 24 Απριλίου του 1902 ο σύλλογος μετονομάστηκε σε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.


Υπό τις οδηγίες του Ερνστ Μάγκαλ η νεοσύστατη ομάδα κέρδισε τερμάτισε 2η στην δεύτερη κατηγορία το 1906 και προβιβάστηκε στα «σαλόνια», κατακτώντας το 1908 το πρώτο της πρωτάθλημα.

Με την έναρξη της επόμενης σεζόν η Γιουνάιτεντ κέρδισε το πρώτο τηςCharity Shield (το οποίο ήταν και το πρώτο που διεξήχθη), ενώ παρότι δεν κατάφερε να πάρει εκ νέου το πρωτάθλημα, πανηγύρισε την κατάκτηση του FA Cup. Το 1911 ήρθε το δεύτερο πρωτάθλημα, αλλά ο Μάγκαλ αποχώρησε αποδεχόμενος την πρόταση της Μάντσεστερ Σίτι, η οποία δεν είχε μετατραπεί ακόμα σε… ορκισμένο εχθρό.

Το 1922, τρία χρόνια μετά τη διακοπή του πρωταθλήματος λόγω του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου η Γιουνάιτεντ υποβιβάστηκε εκ νέου για να προβιβαστεί το ’25. Το ’31 ήρθε νέος υποβιβασμός ενώ τρία χρόνια αργότερα έκανε τη χειρότερη σεζόν της ιστορίας της, τερματίζοντας 20η στη δεύτερη κατηγορία! Οι Άγγλοι την είχαν ονομάσει «γιο-γιο κλαμπ», διότι ανεβοκατέβ
Keywords
Τυχαία Θέματα