Η Μιανμάρ έχει εγκαταλείψει την προσπάθεια να αποκτήσει πυρηνικά

16:34 3/6/2012 - Πηγή: 24wro
Η Μιανμάρ εγκατέλειψε την έρευνα που διεξήγε με σκοπό να αποκτήσει...
πυρηνικό πρόγραμμα, η οποία ουδέποτε προχώρησε, ενώ υπαναχώρησε από τις στενές στρατιωτικές και πολιτικές σχέσεις που διατηρούσε με τη Βόρεια Κορέα, είπε χθες ο υπουργός Άμυνας της χώρας σε μια διεθνή σύνοδο για θέματα ασφάλειας στη Σιγκαπούρη.
Πριν από δύο χρόνια, δημοσιεύματα ανέφεραν ότι η Μιανμάρ
είχε αποκτήσει τεχνολογία που σχετίζεται με τον εμπλουτισμό ουρανίου από τη Βόρεια Κορέα, όπως και εξοπλισμό για να αποκτήσει ένα οπλικό πυρηνικό πρόγραμμα. Τα δημοσιεύματα βασίζονταν σε συνεντεύξεις με έναν ταγματάρχη του στρατού ο οποίος είχε αυτομολήσει παίρνοντας μαζί του έγγραφα που τεκμηρίωναν, όπως είχε πει, τις προσπάθειες του στρατιωτικού καθεστώτος να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο.
«Έχουμε ήδη πει ξεκάθαρα ότι (. . .) δεν θέλαμε όπλα, ήταν απλώς μια έρευνα που κάναμε, στο παρελθόν», ανέφερε ο υπουργός Άμυνας της Μιανμάρ, ο αντιστράτηγος Χλα Μιν, σε τοποθέτησή του στον λεγόμενο Διάλογο Σάνγκρι-Λα, μια ετήσια σύνοδο για ζητήματα ασφάλειας που διεξάγεται στη Σιγκαπούρη. Συμμετέχοντες χαρακτήρισαν την τοποθέτησή του αξιοσημείωτα ειλικρινή, κάτι που αντανακλά τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις που προωθούνται στην Μιανμάρ από πέρυσι. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές έπεισαν την Δύση να άρει μέρος των κυρώσεων που επέβαλε στο στρατιωτικό καθεστώς.
Μιλώντας μέσω μεταφραστή, ο Χλα Μιν είπε ότι η κυβέρνησή του διατηρούσε πολιτικές και στρατιωτικές σχέσεις με την Πιονγκγιάνγκ στο παρελθόν, αλλά «εξαιτίας του ανοίγματος που κάνουμε και των νέων προσπαθειών μας, διακόψαμε αυτές τις σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα».
Μια ομάδα ειδικών του ΟΗΕ η οποία επιβλέπει την τήρηση των κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα ερευνά τα δημοσιεύματα περί πιθανών συμφωνιών για όπλα ανάμεσα στην Πιονγκγιάνγκ, τη Συρία και την Μιανμάρ, σύμφωνα με μια εμπιστευτική αναφορά που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.
Πάντως ο αντιστράτηγος Χλα Μιν είπε ότι πρόοδος της Μιανμάρ στην προσπάθειά της να αποκτήσει πυρηνικά όπλα μεγαλοποιήθηκε από τα ΜΜΕ. «Στην πραγματικότητα απλώς αρχίζαμε να κάνουμε ακαδημαϊκή έρευνα», είπε. «Αλλά η νέα κυβέρνηση ήδη εγκατέλειψε κάθε δραστηριότητα σε ό,τι αφορά τα πυρηνικά. Και δεν προτιθέμεθα να συνεχίσουμε». Πρόσθεσε ότι το πυρηνικό πρόγραμμα δεν προχώρησε λόγω των «περιορισμών που αντιμετωπίζαμε», καθώς «δεν υπήρχαν πρακτικά τρόποι» να επιτευχθεί πρόοδος.
Πρόσθεσε ότι δεν έχει νόημα η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (IAEA) να στείλει επιθεωρητές της στη χώρα του: «δεν έχουμε κάτι να ελέγξουν ή να δουν».
Ακόμα ο Χλα Μιν είπε ότι ο στρατός--ο οποίος βάσει του νέου Συντάγματος διατηρεί τουλάχιστον το 25% των εδρών τη βουλή--ίσως διαδραματίζει λιγότερο σημαντικό ρόλο στην πολιτική ζωή της Μιανμάρ όταν η χώρα αναπτυχθεί περαιτέρω. «Αν έχεις ένα ψάρι του γλυκού νερού, δεν μπορείς να το βάλεις στο θαλασσινό νερό. . . χρειαζόμαστε χρόνο για να υπάρξει μετασχηματισμός και πρόοδος», είπε. «Στον κατάλληλο χρόνο, θα υπάρξουν αλλαγές και αυτό το 25% θα μπορούσε να
Keywords
Τυχαία Θέματα