Η χρεοκοπία ως επιλογή

18:41 28/1/2012 - Πηγή: 24wro
Θα πρέπει να ξεκινήσουμε από μια γενναία και απολύτως ρεαλιστική παραδοχή...
Η Ελλάδα έχει ήδη χρεοκοπήσει. Η χρεοκοπία ενός κράτους , πέρα από τις προφάσεις τύπου «επιλεκτική χρεοκοπία» συνίσταται σε τρία γεγονότα.

Πρώτον δεν μπορείς να δανεισθείς από τις διεθνείς αγορές, με βιώσιμα επιτόκια. Δεύτερον δεν μπορείς να δημιουργήσεις πρωτογενή πλεονάσματα. Τα έσοδα δηλαδή του προϋπολογισμού να υπερβαίνουν τις δαπάνες , χωρίς τα τοκοχρεολύσια.
Τρίτον έχεις προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους σου είτε σε εθελοντική βάση είτε σε υποχρεωτική.

Η ένταξη στο ΔΝΤ

Η Ελλάδα χρεοκόπησε με τεχνικό τρόπο, εξαιτίας των επιλογών της κυβέρνησης Παπανδρέου και των ατυχών χειρισμών από την Ευρώπη , από τις αρχές του 2010. Για τον λόγο αυτό άλλωστε μπήκαμε και στο ΔΝΤ.

Από εκεί και πέρα κερδίζεται απλά χρόνος. Για τους Ευρωπαίους πιστωτές να μαζέψουν την έκθεση τους στα ελληνικά ομόλογα και να κερδοσκοπήσουν από το παιχνίδι των ομολόγων, των CDS και των επιτοκίων των δανείων και από τους διεθνείς πιστωτές επίσης για τους ίδιους λόγους. Για το ελληνικό πολιτικό σύστημα να μην χρεωθεί μια χρεοκοπία.

Κάθε χρεοκοπημένη χώρα, είτε εντάσσεται στον αναπτυγμένο κόσμο , είτε στον αναπτυσσόμενο που χρεοκοπεί κάνει αναδιάρθρωση βαθιά των χρεών της, περνά μια δύσκολη φάση απομονωτισμού και ανακάμπτει.

Πάμε για 300% του ΑΕΠ χρέος το 2013

Στην περίπτωση της Ελλάδας αντί να διαγράφονται χρέη , προστίθενται επιπλέον δάνεια, δηλαδή περισσότερα χρέη. Με τη μεθοδολογία αυτή και χωρίς εθνικό νόμισμα, το χρέος δεν θα γίνει ποτέ βιώσιμο. Είναι κάτι που θέτει πλέον ανοιχτά στους ευρωπαίους το ΔΝΤ. Να αναλογισθούμε ότι είναι τέτοιος ο παραλογισμός στο μοντέλο της τάχα εξυγίανσης, που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, που τίθεται στόχος για το 2020, το χρέος μας να είναι στο 120% του ΑΕΠ. Όσο ήταν δηλαδή το 2009. ¨όταν άρχιζε η εφιαλτική αυτή περιπέτεια. Ο στόχος αυτός για το 2020, δεν είναι καθόλου εφικτός υπό τις παρούσες συνθήκες. Αφού το χρέος μας ειδικά με τα νέα μέτρα που ζητά η τρόικα , ενόψει της νέας δανειακής , που σημαίνει μεγαλύτερη ύφεση και αποκεφαλαιοποίηση, το 2013 θα αγγίζει , αν δεν ξεπερνά , το 300% του ΑΕΠ, όπως θα έχει διαμορφωθεί το τελευταίο προς τα κάτω τότε.

Ένα κατάπτυστο πρωτοσέλιδο

Σήμερα η κοινή γνώμη των Ελλήνων , βρίσκεται στο έλεος της παραπληροφόρησης, αφού ουσιαστικά κυβερνάται από μια «συμμορία του ευρώ» η οποία υπολογίζει να κερδοσκοπήσει από τα κεφάλαια που διαθέτει στο εξωτερικό σε ευρώ, τα περισσότερα αποτέλεσμα παράνομων δωροδοκιών και φοροδιαφυγής. Η κατεστημένη αυτή κλεπτοκρατία υπολογίζει ότι με τις συνεχείς εσωτερικές υποτιμήσεις , την μείωση μισθών , τη διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων , θα κατορθώσει κάποια στιγμή στην επόμενη διετία να μετατραπεί σε εμπεδωμένη φεουδαρχική τάξη, από πλευράς ιδιοκτησίας και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Κάτι όπως οι κοτζαμπάσηδες ή οι τσιφλικάδες την εποχή της Οθωμανικής Φεουδαρχίας, μόνον που τώρα θα υπάρχει ευρωπα
Keywords
Τυχαία Θέματα