Γ.ΣΤΑΡΚ: Λάθος να συνεχίσουμε τη συσσώρευση χρεών

18:50 15/10/2011 - Πηγή: 24wro
Αφού υπέβαλλε την παραίτησή του από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο Γερμανός Γιούργκεν Σταρκ, μέχρι χθες επικεφαλής...
οικονομολόγος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, "ξεσπαθώνει" εναντίον των αποφάσεων που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης για να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους.

Σε συνέντευξή του στην ολλανδική εφημερίδα "NRC Handelsblad", ο κ. Σταρκ δηλώνει ότι η αλλαγή των όρων στα ομόλογα της ευρωζώνης κάνει την επένδυση σε
κάποια από τις 17 χώρες του γκρουπ του ευρώ να μοιάζει παρακινδυνευμένη.

Την ώρα που το γερμανο-γαλλικό διευθυντήριο της ΕΕ αποφασίζει την αλλαγή του πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, ο Γερμανός οικονομολόγος καλεί τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να τιμήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει. "Δεν μπορούν απλά να πουν στους επενδυτές: θα αλλάξουμε τα συμβόλαιά σας. Εχουν παραβιάσει μια θεμελιώδη αρχή. Αυτό κάνει την Ευρώπη να φαίνεται μια πολύ επισφαλής περιοχή για κάποιον που θέλει να επενδύσει", υποστήριξε ο κ. Σταρκ.

Το κορυφαίο στέλεχος της ΕΚΤ -που αναμένεται να αποχωρήσει οριστικά από την ευρωπαϊκή τράπεζα σε περίπου δύο μήνες- διαφωνεί με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων των κρατών της ευρωζώνης από την κεντρική τράπεζα. Ο κ. Σταρκ θεωρεί ότι είναι λάθος να αλλάξει η απόφαση της 21ης Ιουλίου που προέβλεπε κούρεμα της αξίας των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου σε ποσοστό περίπου 21% της ονομαστικής τους αξίας.

"Πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία μας", εκτίμησε ο κ. Σταρκ. "Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να σωρεύουμε χρέη. Η μοναδική λύση είναι η μείωση του χρέους: να ξοδεύουμε λιγότερα και να κάνουμε περισσότερες μεταρρυθμίσεις", δήλωσε ο Γερμανός οικονομολόγος.


Keywords
Τυχαία Θέματα