Επίτιμος διδάκτορας του ΑΠΘ ο Μπενίνι

10:56 21/3/2012 - Πηγή: 24wro
Σε Επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής...
Σχολής του ΑΠΘ θα αναγορευθεί ο διεθνούς φήμης Ιταλός ηθοποιός και σκηνοθέτης, Ρομπέρτο Μπενίνι, για την εξαιρετική καλλιτεχνική του διαδρομή και το πρωτοποριακό εκφραστικό πνεύμα, σε αρμονικό συνδυασμό με την ιταλική κουλτούρα και τον ιταλικό πολιτισμό.

Η Τελετή Αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 4 Απριλίου 2012 και ώρα 19.00, στην Αίθουσα Τελετών της Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

Το
Πρόγραμμα της Τελετής είναι το εξής:

- Προσφώνηση από τον Πρόεδρο του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ., Καθηγητή Φοίβο Γκικόπουλο.
- Προσφώνηση από τον Πρύτανη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Καθηγητή Γιάννη Μυλόπουλο.
- Έπαινος του τιμώμενου (Laudatio) από την Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ., Κωνσταντίνα Ευαγγέλου.
- Επίδοση Διασήμων και Αναγόρευση από τον Πρόεδρο του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ., Καθηγητή Φοίβο Γκικόπουλο.
- Αντιφώνηση και ομιλία από τον τιμώμενο, με θέμα: «Δάντης, Θεία Κωμωδία. Ερμηνεία και σχόλια στο ΧΙ Άσμα της Κόλασης».

Λίγα λόγια για τον διάσημο δημιουργό

Ο Roberto Remigio Benigni γεννιέται στο Manciano La Misericordia, μια περιοχή του Castiglion Fiorentino στην Val di Chiana στην επαρχία του Αρέτσο, στις 27 Οκτωβρίου 1952 από τον Luigi Benigni (1919 – 2004) και την Isolina Papini (1919 – 2004), δύο αγρότες. Ο Roberto είναι ο μικρότερος, μετά από τις αδελφές του Bruna (1945), Albertina (1947) και Anna (1948), κεφάτος και διαχυτικός από νεαρή ηλικία. Το 1958 μεταφέρεται με την οικογένειά του στο Πράτο, στην περιοχή Vergaio, όπου ζει μέχρι τώρα η οικογένειά του.

Εγγράφεται αρχικά σε ένα φλωρεντινό εκπαιδευτήριο το οποίο εγκαταλείπει μετά την πλημμύρα στις 4 Νοεμβρίου 1966 και τελειώνει τις δευτεροβάθμιες σπουδές του στο εμπορικό τεχνικό ινστιτούτο Datini του Πράτο αποκτώντας του δίπλωμα του λογιστή. Το πραγματικό του πάθος όμως είναι το θέαμα. Το 1983 στα γυρίσματα της ταινίας Tu mi turbi γνωρίζει την ηθοποιό Nicoletta Braschi, την οποία και παντρεύεται στις 26 Δεκεμβρίου 1991 σε στενό οικογενειακό κύκλο. Από τότε η ηθοποιός εμφανίζεται σε όλες τις ταινίες που σκηνοθετεί ο σύζυγος.

Ο Roberto Benigni κάνει το ντεμπούτο του σε ηλικία 20 ετών στο θέατρο Satiri της Ρώμης στο έργο 'I burosauri', σε σκηνοθεσία του Donato Sannini, όπου εμφανίζεται στη σκηνή υποδυόμενος τον αξιωματικό των δράκων. Εν συνεχεία γράφει μαζί με τον Giuseppe Bertolucci τον μονόλογο 'Cioni Mario di Gaspare fu Giulia', που παρουσιάστηκε στο θέατρο Alberichino της Ρώμης με μεγάλη επιτυχία.

Με τις πληθωρικές κινήσεις του και την ευφράδεια του λόγου του, ο Cioni Mario-Roberto Benigni φτάνει γρήγορα στην τηλεόραση στην ψυχαγωγική εκπομπή ΄Onda libera΄ και το 1997 κάνει την εμφάνισή του στην μεγάλη οθόνη στην ταινία Berlinguer ti voglio bene (1977), σε σκηνοθεσία του Giuseppe Ber
Keywords
Τυχαία Θέματα