Επικίνδυνη για την Ελλάδα η διαχείριση τοξικών αποβλήτων στη Βουλγαρία

21:55 10/1/2013 - Πηγή: 24wro
Σοβαρές επιπτώσεις ρύπανσης με τοξικά βαρέα μέταλλα από...
παλιές εξορυκτικές δραστηριότητες αλλά και ανησυχίες για μελλοντικές εξορυκτικές δραστηριότητες στη Βουλγαρία, φέρνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με γραπτή ερώτησή του, ο Νίκος Χρυσόγελος... ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων/Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο.

Όπως αναφέρει, στην τεχνητή λίμνη Τοπόλνιτσα διαπιστώθηκε ρύπανση με αρσενικό, χαλκό και άλλα βαρέα μέταλλα, συνέπεια των ορυχείων χρυσού και χαλκού που βρίσκονται στη λεκάνη απορροής της. Τα νερά της λίμνης που χρησιμοποιούνται για την άρδευση των
γεωργικών εκτάσεων της Άνω Θρακικής Πεδιάδας ρέουν στους ποταμούς Τοπόλνιτσα και Έβρο στην Ελλάδα και την Τουρκία. Υπάρχουν, επίσης, τρεις εγκαταλελειμμένες λίμνες τελμάτων στο κλειστό πλέον ορυχείο ψευδαργύρου στο Oσόγκοβο, μια άλλη εγκαταλελειμμένη λίμνη τελμάτων του μεταλλουργείου Κρεμικόβζι κοντά στη Σόφια, ενώ ο ποταμός Μεντέτσκα στα βουνά της Σρέντνα Γκόρα, ρέει στις παλιές εγκαταστάσεις αποβλήτων του κλειστού πλέον κρατικού ορυχείου χαλκού στο Μεντέτ και ρυπαίνεται με χαλκό και μαγγάνιο.

Ανησυχία προκαλούν-επισημαίνει στην ερώτησή του ο κ. Χρυσόγελος- και οι μεγάλες συγκεντρώσεις αρσενικού σε μετάλλευμα που έχει προγραμματιστεί να εξαχθεί στο Κρούμοβγκραντ (κοντά στην περιοχή της Κομοτηνής), κάτι που δεν έχει αντιμετωπιστεί επαρκώς στη σχετική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, όπως και οι διαδικασίες χορήγησης μεταλλευτικών δικαιωμάτων, που από πολλούς θεωρούνται αμφίβολης νομιμότητας.
Keywords
Τυχαία Θέματα