Φθορά ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρα δείχνει νέο γκάλοπ

20:46 10/1/2013 - Πηγή: Aixmi

Σαφή μεταβολή του πολιτικού κλίματος καταγράφει γκάλοπ της Public Issue για τον Σκάι, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να πλήττεται από τα τελευταία γεγονότα και να φθείρεται προσωπικά η εικόνα του Αλέξη Τσίπρα.

Σε σύγκριση με την έρευνα της ίδιας εταιρείας τον Δεκέμβριο, ο ΣΥΡΙΖΑ

χάνει δυο μονάδες και υποχωρεί στο 28,5% (εκτίμηση εκλογικής επιρροής), ενώ η ΝΔ αυξάνει το ποσοστό της κατά τρεις μονάδες (ανεβαίνει στο 29%).

Σημαντική είναι η διαφοροποίηση στις απόψεις των πολιτών και στο θέμα της κυβέρνησης. Το 40% προκρίνει τη σημερινή τρικομματική κυβέρνηση (+5 μονάδες από τον Δεκέμβριο), ενώ μια κυβέρνηση Τσίπρα μόλις το 19% (-4 μονάδες από τον περασμένο μήνα). Το 38% απαντά «καμιά από τις δυο».

Η ίδια εικόνα αποτυπώνεται και στην απευθείας σύνγκριση του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Αντώνης Σαμαράς επιλέγεται από το 48% ως καταλληλότερος πρωθυπουργός (+8 μονάδες μέσα σε ένα μήνα), έναντι 24% του Αλέξη Τσίπρα (-5 μονάδες από τον Δεκέμβριο).

Αλλά και στη λεγόμενη «παράσταση νίκης» τα πράγματα έχουν διαφοροποιηθεί εντυπωσιακά. Οι πολίτες ναι μεν πιστεύουν ότι αν γίνονταν τώρα εκλογές θα τις κέρδιζε ο ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό (44%), αλλά το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί κατά 16 μονάδες από τον περασμένο μήνα. Αντίθετα, το αντίστοιχο ποσοστό για τη ΝΔ έχει ανέβει από το 25% στο 39%.

Ποια είναι η εκτίμηση εκλογικής επιρροής για τις άλλες πολιτικές δυνάμεις;

Τρίτο κόμμα είναι η Χρυσή Αυγή με 10% (-0,5 από τον Δεκέμβριο), ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 8% (το κόμμα του Πάνου Καμμένου χάνει μια μονάδα), η ΔΗΜΑΡ με 7% (+0,5) και το ΚΚΕ με 5,5%.

Keywords
Τυχαία Θέματα