Έντεκα λόγοι που μας αγχώνουν

02:05 2/4/2011 - Πηγή: 24wro

Οι λόγοι που μας αγχώνουν και μας προκαλούν ένταση είναι...



 κοινοί παγκοσμίως: οικονομικοί, ερωτικοί, εργασιακοί, έλλειψη ελεύθερου χρόνου.

Πολλοί από εμάς ωστόσο πέφτουμε στην παγίδα να αρνούμαστε τις πραγματικές αιτίες αυτών που μας ενοχλούν και αγχώνουν και κατηγορούμε τρίτους για αυτά που μας συμβαίνουν...

Ένας απλός τρόπος για να αντιμετωπίσετε το άγχος, σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Whole Living, είναι… ένα ημερολόγιο άγχους!

Το να καταγράφετε
καθημερινά τους λόγους για τους οποίους αγχώνεστε, μπορεί νας σας βοηθήσει να εντοπίσετε τις πραγματικές αιτίες που «ταράζουν» τη ζωή σας, ενώ αναδεικνύοντας τις «περιοχές» εκείνες στις οποίες πρέπει να εστιάσετε την προσοχή σας.

Οι έντεκα συνηθέστεροι παράγοντες που στρεσάρουν τους ανθρώπους παγκοσμίως είναι:

1. Οικονομικοί: Η πίεση που προκαλούν οι οικονομικοί παράγοντες δεν είναι κάτι καινούριο, ωστόσο τα τελευταία χρόνια με την οικονομική κρίση έχουν ανέβει στην κορυφή της λίστας. Σύμφωνα με μία έρευνα που διεξήγαγε η Ένωση Ψυχολόγων της Αμερικής το 2009 το 71% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ο πρώτος παράγοντας που τους προκαλούσε άγχος ήταν οικονομικοί λόγοι, το 63% ανέφερε την οικονομική πολιτική και ένα 47% αναφέρθηκε σε οικογενειακούς λόγους.

2. Εργασιακοί: Στην εποχή των «έξυπνων» κινητών, των laptops, της τηλεπικοινωνίας και της ευρυζωνικότητας η δουλειά και η διασκέδαση πολλές φορές «μπερδεύονται». Μπορεί να βρίσκεσαι σε μια παραλία ή σε ένα δείπνο αλλά αν αυτό που κάνεις είναι να συντάσσεις μια έκθεση για το αφεντικό σου στην πραγματικότητα δεν… ξεκουράζεσαι! Ο ελεύθερος χρόνος συρρικνώνεται και οι άνθρωποι αφιερώνουν όλο και λιγότερο χρόνο στον εαυτό τους κι όσους αγαπούν.

3. Μια δουλειά που δεν σου αρέσει: Σε περίοδο οικονομικής και εργασιακής κρίσης, συχνά δεν έχεις την πολυτέλεια της επιλογής, εργάζεσαι με μισή καρδιά, βαριέσαι και δεν έχεις κανένα ενδιαφέρον αλλά πάλι δε μπορείς να την εγκαταλείψεις. Μπορεί να μην έχεις τον έλεγχο του εργασιακού σου μέλλοντος απόλυτα, αλλά μπορείς να προσπαθείς να γίνεσαι καλύτερος σε ό,τι κι αν κάνεις!

4. Προσωπικές σχέσεις: Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι δύσκολες και οι εντάσεις της καθημερινότητας προκαλούν τριβές και καυγάδες. Τα οικονομικά της οικογένειας, τα σεξουαλικά προβλήματα, η έλλειψη χρόνου για τον σύντροφο και τα παιδιά σε αγχώνουν. Οι συχνές εντάσεις απαιτούν δραστικές λύσεις, που δεν έχεις.

5. Φροντίδα για την οικογένεια: Η φροντίδα των εξαρτώμενων μελών της οικογένειας είναι μεγάλη ευθύνη. Είτε πρόκειται για παιδιά είτε για ηλικιωμένους χρειάζεται συνεχής στενή παρακολούθηση. Καθημερινές υποχρεώσεις που δεν επιτρέπουν χαλάρωση, σε αγχώνουν ακόμα και στον ύπνο σου. Στην έρευνα της Ένωσης Ψυχολόγων Αμερικής ένα 47% δήλωσε ότι η συνεχής φροντίδα εξαρτώμενων μελών ήταν ένας σημαντικός παράγοντας πρόκλησης άγχους.

6. Πίεση των διακοπών: Το να ετοιμάσεις μία ολόκληρη οικογένεια
Keywords
Τυχαία Θέματα