Ενεργοποιείται η Υπηρεσία Μιας Στάσης για την ίδρυση επιχειρήσεων

10:05 1/4/2011 - Πηγή: 24wro
Εξέπνευσε στις 31 Μαρτίου 2011 το «τελεσίγραφο» που είχε απευθύνει η τρόικα...
στη κυβέρνηση για την ενεργοποίηση του ηλεκτρονικού Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) των επιχειρήσεων.

Ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχ. Χρυσοχοϊδης αναμένεται εντός της επόμενης εβδομάδας να παρουσιάσει το ΓΕΜΗ, το οποίο σχεδιάστηκε για να λειτουργήσει ως «Υπηρεσία Μιας Στάσης» στη διαδικασία ίδρυσης επιχειρήσεων. Μάλιστα, στη σχετική εκδήλωση αναμένεται να παρευρεθεί
και ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Η λειτουργία του ΓΕΜΗ θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για την απλοποίηση της διαδικασίας σύστασης εταιρειών, αποτελεί υποχρέωση που έχει αναλάβει η κυβέρνηση έναντι της τρόικας,  καταγράφεται ρητά στο Μνημόνιο και συνδέεται ευθέως με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας αφού υπολογίζεται ότι θα συμβάλει στην μείωση του κόστους σύστασης των εταιρειών κατά 70%.

Η 31η Μαρτίου ήταν η τρίτη διορία καθώς η αρχική ημερομηνία για την ενεργοποίησή του ΓΕΜΗ ήταν η 17η Σεπτεμβρίου 2010 και η δεύτερη η 31η Δεκεμβρίου 2010.

Το ΓΕΜΗ είναι ένα σύστημα ενοποίησης και απλούστευσης των εμπορικών δραστηριοτήτων, το οποίο καλύπτει οποιασδήποτε μορφής εμπορική δραστηριότητα, για ημεδαπά ή αλλοδαπά, φυσικά ή νομικά πρόσωπα μέσα από μια βάση ηλεκτρονικών δεδομένων.

Υπογραμμίζεται πως το Γενικό Εμπορικό Μητρώο θεσπίσθηκε το 2005 με τον νόμο 3419/2005 που προέβλεπε η δυνατότητα ηλεκτρονικής πρόσβασης των επιμελητηρίων και των επιχειρήσεων στο ΓΕΜΗ. Ο παραπάνω νόμος τροποποιήθηκε από την κυρία Λούκα Κατσέλη με τον Ν. 3853/2010, ο οποίος προέβλεπε ότι το ΓΕΜΗ θα έπρεπε να έχει ενεργοποιηθεί ήδη από τις 17 Σεπτεμβρίου. Κεντρικός στόχος, οι διαδικασίες σύστασης εμπορικών εταιρειών να μειωθούν σε ένα βήμα -αντί των 15- και ο απαιτούμενος χρόνος ίδρυσης να περιορισθεί σε μία ημέρα αντί των 38 ημερών.

Μία από τις πρωτοβουλίες του Μιχ. Χρυσοχοϊδη για την επίλυση των σχετικών προβλημάτων ήταν η πρόσφατη μεταφορά της ευθύνης για την οργάνωση και εποπτεία της βάσης ή των βάσεων δεδομένων που συναπαρτίζουν το ΓΕΜΗ στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας. Προς τον σκοπό αυτό έχει ήδη εγκατασταθεί και το Εποπτικό Συμβούλιο του Γενικού Εμπορικού Μητρώου.
Keywords
Τυχαία Θέματα