Βάφτισαν προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 τη βιομηχανική περιοχή!

09:15 1/4/2011 - Πηγή: 24wro
Μπορεί μια Βιομηχανική Περιοχή που είναι σε πλήρη λειτουργία κατά τα τελευταία 38 χρόνια...
«φιλοξενώντας» δεκάδες βιομηχανικές επιχειρήσεις –περισσότερο ή λιγότερο ρυπογόνες- να ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000 περί προστατευόμενων περιβαλλοντικά περιοχών;

Όσο και αν ξενίζει κάτι τέτοιο, φαίνεται ότι τελικά μπορεί. Το παράλογο, εκ παραδρομής ή εσκεμμένα, περιστατικό αποτελεί πραγματικότητα και έχει προκαλέσει ανησυχία και αγανάκτηση στις επιχειρήσεις της Δράμας οι οποίες προσπαθούν να διαγνώσουν τί επιπτώσεις θα έχει αυτό εφεξής στις δραστηριότητές τους ή στην
εγκατάσταση νέων επιχειρήσεων.

Η απρόοπτη αναστάτωση, που ίσως να αποτελεί και μοναδικό γεγονός σε παγκόσμια κλίμακα όπως ισχυρίζονται οι θιγόμενοι, προκλήθηκε από την πρωτοβουλία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής να εντάξει τη ΒΙΠΕ Δράμας στο δίκτυο Natura 2000, όταν στον εν λόγω χώρο βρίσκονται οι περισσότερες μεγάλες βιομηχανίες και βιοτεχνίες του νομού, οι οποίες απασχολούν εκατοντάδες θέσεις εργασίας.

Μπροστά στη διαφαινόμενη απειλή να χαθούν νέες επενδύσεις αλλά και θέσεις εργασίας, το Επιμελητήριο της Δράμας με επιστολή του προς την αρμόδια υπουργό κ. Τ. Μπιρμπίλη, που φέρει την ένδειξη «Εξαιρετικά Επείγον» και ημερομηνία αποστολής 28 Μάρτη, εκφράζει την έντονη δυσφορία της επιχειρηματικής κοινότητας και τονίζει πως ακόμη κι αν πρόκειται για παράβλεψη, είναι εγκληματική παράβλεψη.

«Προφανώς αντιλαμβάνεστε, ότι με την επικαιροποίηση των ΖΕΠ, εκατοντάδες επιχειρήσεις βρίσκονται στον αέρα, τόσο για την ανανέωση ή επέκταση αδειών, όσο και για τις εγκρίσεις περιβαλλοντικών όρων, καθώς και για τις υλοποιήσεις επενδυτικών σχεδίων», επισημαίνει στην κ. Μπιρμπίλη ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου και δήμαρχος Δράμας κ. Κ. Χαρακίδης και συμπληρώνει πως «ταυτόχρονα, όλες οι αδειοδοτήσεις λειτουργίας για νέες επιχειρήσεις έχουν παγώσει».

Στην ίδια επιστολή υπογραμμίζεται, ακόμη, πως «αν μη τι άλλο είναι τελείως αδιανόητο και επιπόλαιο σε μια περίοδο, όπου οι επενδύσεις, η ανάπτυξη και οι θέσεις εργασίας είναι το ζητούμενο, να εκδίδονται αποφάσεις που καταστρέφουν υφιστάμενες χαρακτηρισμένες ΒΙ.ΠΕ» και συμπληρώνεται πως «ακόμη κι αν αυτό αποτελεί παράβλεψη, είναι εγκληματικό».

Περαιτέρω εκφράζεται η απορία «πώς είναι δυνατόν μια χαρακτηρισμένη από το 1973 Βιομηχανική Περιοχή, η οποία λειτουργεί αδιάκοπα, έχει δεχθεί στον χώρο της επιχειρήσεις που υποχρεώθηκαν να μετεγκατασταθούν από άλλες περιοχές, λόγω όχλησης, που έχει γίνει σημείο αναφοράς επενδύσεων μέσα από την χρηματοδότηση των Αναπτυξιακών Νόμων και των κοινοτικών πλαισίων στήριξης, που αποτελεί ιδιόκτητη περιουσία της ΕΤΒΑ-Πειραιώς, όπου πωλούνται οικόπεδα σε υψηλές τιμές και ταυτόχρονα υπάρχουν προτάσεις για την βελτίωση, τόσο των υποδομών της, όσο και του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της, σήμερα να χαρακτηρίζεται ζώνη Natura με μια απαράδεκτη απόφαση;».

Καταλήγοντας η επιστολή ξεκαθαρίζει ότι «όλα αυτά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από
Keywords
Τυχαία Θέματα