Εικαστική έκθεση αφιερωμένη στο θωρηκτό Αβέρωφ στο Ναυτικό Μουσείο

17:26 29/9/2011 - Πηγή: 24wro
Μία έκθεση ζωγραφικής αφιερωμένη στο θωρηκτό Αβέρωφ... διοργανώνει στις 5 Οκτωβρίου το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδας στον Πειραιά, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την ένταξή του ιστορικού θωρηκτού στο Πολεμικό Ναυτικό.
Στην έκθεση παρουσιάζονται πίνακες ζωγράφων, οι οποίοι απαθανάτισαν το πλοίο, παρακολουθώντας
από κοντά τα γεγονότα ως εντεταλμένοι εικαστικοί ανταποκριτές. Θα εκτεθούν πίνακες των Χατζή, Προσαλέντη, Κογεβίνα, Καλογερόπουλου Αλεξανδρή και άλλων ζωγράφων.

Τα έργα προέρχονται από τις συλλογές του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδας, της Βουλής της Εθνικής Πινακοθήκης- Μουσείου Αλ. Σουτσου, της Δημοτικής Πινακοθήκης Αθηνών και Πειραιά, της Πινακοθήκης ε. Αβέρωφ του Μετσόβου, του Πολεμικού Μουσείου, του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, του ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ και ιδιωτών-συλλεκτών.

Την έκθεση συμπληρώνει κατάλογος με κείμενα των Ιωάννη Παλούμπη, Αντιναυάρχου εν αποστρατεία όσον αφορά στο ιστορικό κομμάτι και Μανώλη Βλάχου, επιμελητή της έκθεσης και ιστορικού τέχνης-καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών για το τμήμα της ιστορίας της τέχνης.

Μέσα από την έκθεση αποδεικνύεται ότι το θωρηκτό Αβέρωφ δεν αποτελεί μόνο ένα θρύλο, ένα ζωντανό μνημείο αλλά και αντικείμενο που ενέπνευσε καλλιτέχνες να αναδείξουν μία από τις κορυφαίες στιγμές της ελληνικής ιστορίας, ανέφερε μεταξύ άλλων, η πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδας, Αναστασία Αναγνωστοπούλου-Παλούμπη, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που δόθηκε στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, ενόψει των εγκαινίων της έκθεσης.

Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο υπουργός Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης, την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου, στις 19:30 μ.μ.
Keywords
Τυχαία Θέματα