Δραματική συρρίκνωση των κρατικών εσόδων το πρώτο τρίμηνο

18:45 20/4/2011 - Πηγή: 24wro
Μεγάλη είναι η συρρίκνωση των εσόδων των κρατικών ταμείων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2011, όπως... προκύπτει από τα στοιχεία του Κρατικού Προϋπολογισμού για το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2011, με τα έσοδα να εμφανίζουν υστέρηση κατά 766 εκατ. ευρώ έναντι των αρχικών στόχων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το έλλειμμα του προϋπολογισμού κινείται εντός στόχων του προϋπολογισμού, δηλαδή στα 4.701 εκατ. ευρώ έναντι 4.371 εκατ. ευρώ που ήταν η «μαύρη» τρύπα το αντίστοιχο διάστημα του 2010.
Το υπουργείο Οικονομικών αποδίδει την επίτευξη του στόχου στη συγκράτηση των δαπανών και παρά το γεγονός ότι τα
έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού εμφανίζουν υστέρηση κατά 766 εκατ. ευρώ.
Μειώθηκαν κατά 8% τα καθαρά έσοδα
Τα καθαρά έσοδα ανήλθαν στα 11.123 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 8% έναντι του αντίστοιχου περσινού τριμήνου Το υπουργείο εκτιμά ότι η εξέλιξη αυτή έρχεται ως αποτέλεσμα της ύφεσης, που κινήθηκε σε επίπεδα υψηλότερα από τις εκτιμήσεις, τη μη επανάληψη των εισπράξεων τελών κυκλοφορίας, καθώς φέτος δεν δόθηκε η ίδια παράταση στην εξόφλησή τους. Άλλοι παράγοντες που συνετέλεσαν στην απόκλιση των εσόδων, ήταν τα μειωμένα ποσά που άντλησε το δημόσιο από την έκτακτη εισφορά στις κερδοφόρες επιχειρήσεις καθώς και στις μειωμένες εισπράξεις από την παρακράτηση φόρου εισοδήματος από τα φυσικά πρόσωπα.
Αύξηση κατά 3,5% των δαπανών
Από την άλλη, οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 3,5% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2010, καθώς διατέθηκαν 375 εκατ. ευρώ σε παλαιές οφειλές νοσοκομείων και 437 εκατ. ευρώ στις δαπάνες για τόκους.
Οι πρωτογενείς δαπάνες καταγράφουν μείωση κατά 2,3% ή 297 εκατ. ευρώ.
Τ0α παραπάνω στοιχεία αφορούν μόνο στην εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού και όχι στο σύνολο των δημοσιονομικών δεδομένων για το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης που αποτελεί το κριτήριο για την αξιολόγηση του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής της Ελλάδας, επισημαίνει το υπουργείο Οικονομικών.

newsbomb.gr 
Keywords
Τυχαία Θέματα