Διπλωματικό επεισόδιο για το πριγκιπικό ζεύγος

06:48 12/9/2012 - Πηγή: 24wro

Ξινό βγαίνει το επίσημο ταξίδι του Γουίλιαμ και της Κέιτ στην Ασία και τον Νότιο Ειρηνικό...

που γίνεται με αφορμή τον εορτασμό του αδαμάντινου ιωβηλέου της βασίλισσα Ελισάβετ, καθώς την ένατη μέρα της περιοδείας τους στη Μαλαισία έμπλεξαν –άθελα τους- σε διεθνές διπλωματικό επεισόδιο.

Όπως αναφέρει η βρετανική Daily Mail, το πριγκιπικό ζεύγος επρόκειτο να επισκεφτεί το δάσος στην καρδιά του Βόρνεο, ένα από τα τελευταία παρθένα τροπικά δάση για το οποίο ο πρίγκιπας Γουίλιαμ (prince
William) τρέφει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς διατελεί μέλος της Βασιλικής Εταιρείας η οποία ασχολείται με την προστασία του περιβάλλοντος της κοιλάδας του Ντάνουμ στο Σαμπάχ, μία από τις δύο περιοχές που συνθέτουν το δάσος του Βόρνεο.

Όμως ενώ ο ίδιος ήθελε να διαπιστώσει την εξέλιξη του έργου τους εκεί, ο επίσημος οικοδεσπότης του ζεύγους και πρωθυπουργός του κρατιδίου του Σαμπάχ, Μούζα Αμάν (Musa Aman) βρέθηκε κατηγορούμενος από τις ελβετικές αρχές για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και πιο συγκεκριμένα, 78 εκατομμυρίων ευρώ που προήλθαν από εμπορεία παράνομης ξυλείας.

Οικολογικές οργανώσεις διατείνονται ότι η ελβετική τράπεζα UBS χειρίζεται τεράστια ποσά εκ μέρους του Μούζα και όταν την περασμένη εβδομάδα το όνομα του έγινε πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες της Μαλαισίας για τη συγκεκριμένη υπόθεση, διαδήλωσαν έξω από το παλάτι του Σαν Τζέιμς προκειμένου να αποτρέψουν την επίσκεψη του δούκα και της δούκισσας του Κέιμπριτζ στο τροπικό δάσος.

Ο Μούζα είναι μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Οι υποστηρικτές του λένε ότι έχει κάνει τεράστια έργο για την προστασία του δάσους του Βόρνεο εμποδίζοντας την παράνομη υλοτόμηση της περιοχής, ενώ οι αντίπαλοι τουτον κατηγορούν ότι παίρνει μίζες από τους ξυλοκόπους για να κάνει τα στραβά μάτια.

Φυσικά, ο ίδιος αποδίδει τις κατηγορίες σε πολιτική συνωμοσία, όμως η τοπική αντιπολίτευση έκανε προσωπική έκκληση στο πριγκιπικό ζεύγος να αναθεωρήσει το πρόγραμμα του: "Καλούμε τον Γουίλιαμ και την Κάθριν να αποφύγουν τη συνάντηση με τον Μούζα γιατί θα δώσουν τα λάθος μηνύματα στον κόσμο", είπε ο πολιτικός Τζέφρεϊ Κίτινγκαν (Jeffrey Kitingan).

Το παλάτι του Σεν Τζέιμς δήλωσε χτες το βράδυ ότι το ταξίδι θα συνεχιστεί κανονικά, χωρίς να επιβεβαιώσει τη συνάντηση με τον Μούζα: "Ο κυρίαρχος λόγος της επίσκεψης στο Σαμπάχ είναι το ενδιαφέρον που τρέφει ο δούκας στην προστασία του δάσους", είπε εκπρόσωπος του παλατιού.

Ταυτόχρονα το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών διευκρίνισε ότι δεν θα πάρει θέση πριν η υπόθεση διαλευκανθεί πλήρως.

Με τούτα και μ' εκείνα όμως ο Γουίλιαμ και η Κέιτ κινδυνεύουν να κάνουν την πρώτη τους διπλωματική πατάτα στην μέχρι σήμερα λαμπερή και άσπιλη διαδρομή τους ως εκπρόσωποι του βρετανικού θρόνου.

womenonly.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα