ΔΕΙΤΕ: Τα 10 διασημότερα ψέματα της ιστορίας

17:57 4/5/2012 - Πηγή: 24wro
Ο Mark Twain έγραψε κάποτε:Ο καθένας λέει ψέματα, κάθε μέρα, κάθε ώρα, ξύπνιος, όταν κοιμάται, στα όνειρά του, στη χαρά του, στο πένθος του...
Από τους πολιτικούς (δεν είχα ποτέ σεξουαλικές σχέσεις με αυτή τη γυναίκα) στους συγγραφείς (Εισβολείς από τον Άρη προσγειώθηκαν στο Νιου Τζέρσευ) το ψέμα βρίσκεται παντού γύρω μας.Ας δούμε στην συνέχεια 10 ψεύτες και 10 ψέματα που έμειναν στην ιστορία.

1. James Frey Μετά την αυτοβιογραφία του το «A Million Little Pieces» το οποίο έγινε
μπεστ σέλερ, χάρη στην Oprah Winfrey, η οποία το επέλεξε για το book club της, διαπιστώθηκε ότι σημαντικά τμήματα του βιβλίου ήταν κατασκευασμένα.
Μετά από έντονη διαμάχη, ο Frey εμφανίστηκε στην εκπομπή της Oprah Winfrey , στις 26 Ιανουαρίου του 2006 και υποστήριξε ότι οι «δαίμονες» που τον είχαν οδηγησει σε κατάχρηση αλκοόλ και στα ναρκωτικά ήταν οι ίδιες που τον οδήγησαν να εφεύρει γεγονότα για την αυτοβιογραφία του . Η Oprah του είπε: «Έχω την αίσθηση ότι προδώσατε τα εκατομμύρια των αναγνωστών σας.»

2. Stephen Glass Από το 1995 και για τρία περίπου χρόνια, στον χώρο της αμερικανικής έντυπης δημοσιογραφίας επικρατούσε το όνομα του παιδιού-θαύματος, Stephen Glass. Ο εικοσάχρονος αρθρογράφος κατάφερνε να παρουσιάζει σε κοινό και εκδότες κείμενα καλογραμμένα αλλά κυρίως αξιοζήλευτης πρωτοτυπίας.
Συνεργασίες όπως εκείνες με το Rolling Stone, το Harper’s και το George, έντυπα-κολοσσούς της αμερικανικής αγοράς, έμοιαζαν ελάσσονος σημασίας μπροστά στο γεγονός ότι σε τόσο νεαρή ηλικία διατηρούσε σταθερή στήλη στο The New Republic, το μοναδικό περιοδικό που διάβαζε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ πετώντας με το Air Force One. Οι μεγαλοεκδότες περιτριγύριζαν αδιάκοπα τον περιζήτητο αρθρογράφο, μέχρι τη στιγμή που η αλήθεια φανερώθηκε. Η περιέργεια ανταγωνιστικού περιοδικού και οι αμφιβολίες του αρχισυντάκτη του, οδήγησαν σε μία αλυσίδα αποκαλύψεων, ξεσκεπάζοντας το σκοτεινό μυστικό του Glass: σε ένα σύστημα απόλυτα ταγμένο στην ακρίβεια και την εγκυρότητα, είχε καταφέρει να επιβληθεί με έναν απίστευτο αριθμό εντελώς επινοημένων άρθρων. Η πτώση δεν θα μπορούσε παρά να είναι το ίδιο ακαριαία με την άνοδο, σε ένα χώρο που δύσκολα συγχωρεί.

3. Jayson Blair
Ο Jayson Blair ήταν ένα ανερχόμενο αστέρι στους Τάιμς της Νέας Υόρκης, μέχρι το 2003, όταν ανακαλύφθηκε ότι συστηματικά έκλεβε τις ιδέες και τα άρθρα συναδέλφων του, ενώ παράλληλα κατασκεύαζε αρκετές από τις «πληροφορίες» που παρουσίαζε. Ο Blair απολύθηκε, ενώ μαζί του «έφυγαν» και δύο από τους μάνατζερ που τον είχαν υποστηρίξει κατά την πορεία του μέσα στην εφημερίδα.

4. Janet Cooke Η Τζάνετ Κουκ, δημοσιογράφος της Ουάσιγκτον Ποστ, κέρδισε το 1981 το βραβείο Πούλιτζερ για το καλύτερο ρεπορτάζ, για την καταγραφή της ιστορίας ενός οκτάχρονου ηρωινομανούς, του Τζίμμυ, τρίτη γενιά ηρωινομανών ο οποίος ονειρευόταν να γίνει έμπορος ναρκωτικών όταν μεγαλώσει.
Με τη δημοσίευση του ρεπορτάζ, όλοι οι κάτοικοι τη
Keywords
Τυχαία Θέματα