ΔΕΙΤΕ: Οι επιβλητικότεροι ουρανοξύστες στον κόσμο

03:20 2/10/2011 - Πηγή: 24wro
Ανεξάρτητα από τη σχεδίαση και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που μπορεί να έχουν...
οι ουρανοξύστες δημιουργούν δέος στον θεατή, με την επιβλητικότητά τους. Οι συμβολισμοί που προσπαθεί να δώσει ο αρχιτέκτονας μέσα από το κτίσμα διαφέρουν στις διάφορες πλευρές της Γης και εξαρτώνται άμεσα σπό την κουλτούρα της χώρας στην οποία βρίσκεται.


Το CNN παρουσιάζει μερικά από τα κτίρια που έχουν γράψει και γράφουν ιστορία παγκοσμίως και αποτελούν, συνήθως, το σήμα κατατεθέν της πόλης τους. Απολαύστε τα...

1. Empire State Building



Ο ύψους 437 μέτρων ουρανοξύστης, σύμβολο της Νέας Υόρκης, ολοκληρώθηκε την 1η Μαΐου του 1931. Κόστισε μόλις 41 εκατομμύρια δολάρια και είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι χρειάστηκαν μόλις 410 μέρες για να υψωθεί, ή αλλιώς επτά εκατομμύρια εργατοώρες, σπάζοντας κάθε ρεκόρ για έναν ουρανοξύστη του ύψους του. Κατείχε το ρεκόρ του υψηλότερου κτιρίου στον κόσμο από το 1931 έως το 1972.

2. Κεντρικό Μέγαρο της Κινεζικής Τηλεόρασης



Το ύψους 234 μέτρων μέγαρο κόστισε 600 εκατομμύρια δολάρια και ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2008. Ένα από τα κτίρια του συγκροτήματος αυτού, που βρίσκεται στο Πεκίνο, έπαθε μεγάλες ζημιές από φωτιά που προκλήθηκε από πυροτεχνήματα. Το ιδιόμορφο αυτό μέγαρο σχηματίζει ένα πολύ μεγάλο "Q" και εντυπωσιάζει με το «γυάλινο» παρουσιαστιικό του.

3. Κεντρικά γραφεία της Commerzbank



Το κτίριο των 300,1 μέτρων βρίσκεται στην Φρανκφούρτη και η γερμανική τράπεζα το είδε να ολοκληρώνεται το 1997. Κόστισε 414 εκατ. δολάρια, ενώ αποτελεί το ψηλότερο στη Γερμανία και το δεύτερο στην Ευρώπη. Δεν υπάρχει «παρατηρητήριο» ή ανοιχτός χώρος στην οροφή. Πρόκειται για τον πρώτο «πράσινο» ουρανοξύστη, αφού χρησιμοποιεί συστήματα φυσικού φωτισμού και εξαερισμού, εξοικονομώντας ενέργεια.

4. Ο Πύργος του Ελέφαντα



Το ιδιαίτερο αυτό κτίσμα στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, Μπανγκόγκ έχει ύψος 102 μέτρων. Ολοκληρώθηκε το 1997 και μοιάζει με αυτό ακριβώς που μαρτυρά το όνομά του, αφού έχει σχηματισμένα μάτια, χαυλιόδοντες και προβοσκίδα. Διαθέτει πισίνα, γραφεία, εμπορικό κέντρο και κατοικίες.

5. Πύργος της Bitexco



Το εντυπωσιακό κτίσμα στην πόλη Χο Τσι Μιν του Βιετνάμ έχει ύψος 262 μέτρων και κόστισε 220 εκατ. Ολοκληρώθηκε στα τέλη Οκτωβρίου του 2010 και περιλαμβάνει τους τρίτους σε ταχύτητα στον κόσμο ανεκλυστήρες, που «πιάνουν» ταχύτητες επτά μέτρων το δευτερόλεπτο. Η σχεδίασή του αναπαριστά το εθνικό λουλούδι του Βιετνάμ, τον λωτό. Στον 50ο όροφο υπάρχει ελικοδρόμιο, το οποίο δημιουργεί ένα ιδιαίτερο σχήμα στο κτίριο.

6. Transamerica Pyramid



Η πυραμίδα των 260 μέτρων κόστισε 32 εκατ. δολάρια και κατασκευάστηκε το 1972. Ο ουρανοξύστης αυτός απετέλεσε το σήμα κατατεθέν -όσον αφορά τα κτίρια- του Σαν Φρανσίσκο, για δεκαετίες. Το σχήμα του είναι μη συ
Keywords
Τυχαία Θέματα