ΧΑ: Αδυναμία αντίδρασης…συνεχίζεται η απαξίωση

20:55 5/4/2011 - Πηγή: 24wro
Με πέντε ήδη σερί πτωτικές συνεδριάσεις και όμως το πολυπόθητο «φρένο» δεν... μπόρεσε να μπει ούτε σήμερα, παρά την ενδοσυνεδριακή προσπάθεια. Τα «καύσιμα» των αγοραστών αποδείχθηκαν ιδιαίτερα λιγοστά και έτσι η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά συνέχισε τον γνωστό μοναχικό δρόμο της εσωστρέφειας και της απαξίωσης, προσθέτοντας ένα ακόμη αρνητικό «φινάλε».
Και πως βέβαια θα μπορούσε να είναι διαφορετικά τα πράγματα όταν το σύννεφο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους αρχίζει και πάλι να σκιάζει για
τα καλά τις ελληνικές αγορές, με την έλευση του μεγαλοεπενδυτή Τζ. Σόρος και των στελεχών της Goldman Sacks (όπως φημολογείται) να δίνουν νέα τροφή στα απαισιόδοξα σενάρια για την επόμενη ημέρα στην ελληνική οικονομία. Όταν την ίδια στιγμή η αναποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου φέρνει νέα μέτρα για την κάλυψη της «μαύρης τρύπας» στα έσοδα και νέες ανησυχίες στα νοικοκυριά, τους μισθωτούς, τις επιχειρήσεις.
Η ημερομηνία της 15ης Απριλίου όπου αναμένονται οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τις αποκρατικοποιήσεις αναδεικνύεται ως ορόσημο για την επαναξιολόγηση της στάσης των εγχώριων και ξένων χαρτοφυλακίων, καθώς θα κριθεί και πάλι η ετοιμότητα της κυβέρνησης για την λήψη των αναγκαίων αποφάσεων, και υπό το πρίσμα αυτό η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά δεν μπορεί παρά να κρατά μια στάση αναμονής αποτυπώνοντας βεβαίως ταυτόχρονα και τις περιορισμένες προσδοκίες για ουσιαστικές αλλαγές.
Έτσι με τζίρο που έφθασε μόλις στα 80 εκατ .ευρώ οι προσπάθειες της αγοράς σήμερα εστίασαν περισσότερο στο να διαφυλαχθούν οι στηρίξεις των 1.480 μονάδων και να κερδιθεί λίγος χρόνος, κάτι το οποίο εν μέσω περιορισμένων πωλήσεων επετεύχθη.
Δυνάμεις και όρεξη για κάτι καλύτερο υπήρχε όποτε το «φινάλε» της συνεδρίασης περιορίστηκε σε απώλειες 0,20% που κράτησαν τον γενικό δείκτη πάνω από τις 1.480 μονάδες, στις 1.489,46 μονάδες.
Οι τραπεζικές πιέσεις σε ένα σημαντικό βαθμό εκτονώθηκαν και με την συμβολή των ΔΕΗ και ΟΤΕ (που αντέδρασαν ελαφρά μετά το πτωτικό σερί του τελευταίου 3ημερου –5ημερου) η γενικότερη τάση κάπως εξισορροπήθηκε. Ο 20αρης έκλεισε με απώλειες μόλις 0,14% με τον ΟΤΕ να κερδίζει 1,32% στα 7,70 ευρώ με όγκο 924.000 τεμ, την ΔΕΗ να ενισχύεται κατά 0,96% στα 11,61 ευρώ (με συναλλαγές 333.000 τεμ), ενώ θετικά έκλεισαν επίσης οι τίτλοι των Βιοχάλκο, Κύπρου, Marfin και Ταχ. Ταμιευτηρίου.
Στο τραπεζικό μοναδικός μεγάλος αρνητικός πρωταγωνιστής ο τίτλος της Πειραιώς που συνέχισε την διαδρομή του σε νέα ιστορικά χαμηλά υποχωρώντας κατά 2,29% στα 1,28 ευρώ με όγκο 1,67 εκατ. τεμ. Η Alpha έκλεισε αμετάβλητη στα 4,35 ευρώ, η Eurobank τερμάτισε στο 1% στα 4,06 ευρώ, ενώ η Εθνική αν και έδωσε για μια ακόμη ημέρα σχετικές «μάχες» στα 6 ευρώ «λύγισε» στο κλείσιμο με –1% τερματίζοντας σχεδόν στα χαμηλά ημέρας των 5,94 ευρώ (με όγκο 4 εκατ.τεμ.).
Αρνητική και πάλι η συνολικότερη εικόνα της αγοράς με την σχέση βέβαια κερδισμένων-χαμένων να διαμορφώνεται σε καλύτερα επίπεδα, σε 68- 82. Στους μεγάλους αρνητικούς πρωταγωνιστές
Keywords
Τυχαία Θέματα