Αλβανία: Σε εξέλιξη η καταμέτρηση των ψήφων μετά τις τοπικές εκλογές

17:50 9/5/2011 - Πηγή: 24wro
Η καταμέτρηση των ψήφων της πρώτης κάλπης από τις χθεσινές δημοτικές εκλογές στην Αλβανία άρχισε... στης μια και τριάντα πρώτα μετά τα μεσάνυχτα. Η καθυστέρηση οφείλεται στην μεταφορά των εκλογικών υλικών στις επιτροπές καταμέτρησης στο κέντρο κάθε νομού.
Ουσιαστικά η καταμέτρηση άρχισε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα. Πάντως, η καταμέτρηση συνεχίζεται ομαλά, με ελάχιστες διακοπές και προβλήματα. Οι ρυθμοί ωστόσο δεν ανταποκρίνονται
στις προσδοκίες του νόμου. Σε όλη τη χώρα μέχρι τις 13.30 τοπική η ώρα η καταμέτρηση δεν ξεπέρασε το 30 τοις εκατό των ψήφων.

Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα δίνουν προβάδισμα στο Σοσιαλιστικό Κόμμα και το συνασπισμό του "Συμμαχία για το μέλλον". Το προβάδισμα αφορά τους βασικούς δήμους στο Νότιο Τμήμα της χώρας. Έχει ανακοινωθεί η νίκη του Σοσιαλιστικού Κόμματος στους δήμους της Πρεμετής, της Ερσέκα, του Τεπελενίου και του Λιμπράζντι. Προβάδισμα έχει επίσης το Σ. Κόμμα, στους Αγίους Σαράντα, στο Αργυρόκαστρο, στο Φίερι, στην Αυλώνα, τη Λιούσνια, την Κορυτσά, το Ελμπασάνι κλπ.

Το προβάδισμα του Δημοκρατικού Κόμματος αφορά τους δήμους στο βόρειο Τμήμα της Αλβανίας. Σκόδρα, Λέζια, Κούκεσι, Τροπόγια, Πούκα κ.λπ.

Ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Έντι Ράμα, ο οποίος διεκδικεί το δήμο της πρωτεύουσας, Τίρανα, για τέταρτη κατά σειρά φορά, έχει επίσης προβάδισμα έναντι του αντίπαλού του Λιούλεζιμ Μπάσια του Δημοκρατικού Κόμματος.

Την είδηση αποτελεί το εκλογικό αποτέλεσμα στη Χιμάρα. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Γιώργος Γκόρος αναδείχτηκε νικητής με 1574 ψήφους έναντι του νυν δημάρχου και προέδρου της οργάνωσης των Ελλήνων ΟΜΟΝΟΙΑ, Βασίλη Μπολάνου , ο οποίος πήρε 1472 ψήφους.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες μειονοτικές επαρχίες, μέχρι τώρα τα ανεπίσημα αποτελέσματα αναδεικνύουν νικητή τον νυν έπαρχο Ηρώδη Νταλιάνη στη επαρχία Λιβαδειά Αγίων Σαράντα του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) έναντι του Ηλία Καλυβιώτη υποψηφίου του νεοσύστατου Κόμματος των Ελλήνων MEGA. Νικητής είναι και ο Χρήστος Καΐσης στην επαρχία Αλύκου, υποψήφιος επίσης του ΚΕΑΔ, έναντι του Χρήστου Τσιάβου του MEGA και του Ηλία Θανάση του Δημοκρατικού Κόμματος.

Στο σύνολο 8 ελληνικών μειονοτικών επαρχιών στους νομούς Αργυροκάστρου, Δελβίνου και Αγίων Σαράντα, το ΚΕΑΔ, φαίνεται να έχει προβάδισμα και σε δύο ακόμα μειονοτικές επαρχίες στο Δέλβινο και Αγίους Σαράντα, και σε μία στο Αργυρόκαστρο.
Keywords
Τυχαία Θέματα