Αγώνας δρόμου για συμφωνία και εκταμίευση δόσης

10:53 22/10/2012 - Πηγή: 24wro
Σε οικονομικό μαραθώνιο η κυβέρνηση προκειμένου να οριστικοποιηθεί η συμφωνία με...
την τρόικα και να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, έπειτα από μαραθώνια σύσκεψη την Κυριακή, τόνισε ότι πρέπει να κατατεθεί το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή με τα προαπαιτούμενα,
αλλά και ο προϋπολογισμός του 2013, ώστε η δόση να εκταμιευθεί στα μέσα Νοέμβρη.

Ερωτηθείς για τα εργασιακά επανέλαβε ότι συνεχίζεται η διαπραγμάτευση, σημειώνοντας πως θα φανεί τι θα γίνει μέσα στις δύο επόμενες ημέρες.

Εκκρεμότητες εξακολουθούν να υπάρχουν σε σχέση με τις αποχωρήσεις από το Δημόσιο μέσα στο 2012, αλλά και τη "μαύρη τρύπα" του ΕΟΠΥΥ, η οποία ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Εφόσον τρόικα και Κυβέρνηση καταλήξουν σε συμφωνία, μετά την οποία υπάρχει και το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, θα διεξαχθεί την Πέμπτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για να συζητηθούν οι εξελίξεις σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα και στις 29 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί Eurogroup Working Group με βασικό θέμα την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού ύψους περίπου 13 δισεκατομμυρίων ευρώ που προκύπτει από τη διετή επιμήκυνση του προγράμματος έως το 2016, αλλά και με θέμα την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Στη συνέχεια, στις 12 Νοεμβρίου θα συνεδριάσει το Eurogroup προκειμένου να δώσει το "πράσινο" φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Προϋπόθεση είναι μέχρι τότε να έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή ο Προϋπολογισμός 2013, το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής της περιόδου 2013 -20916 και πλήθος επώδυνων μέτρων.

Στην τελική συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών προβλέπονται, μεταξύ άλλων, μεγάλες περικοπές στις συντάξεις και στα ειδικά μισθολόγια, κατάργηση στα δώρα στο Δημόσιο, αλλά και αύξηση κατά δύο χρόνια στα όρια συνταξιοδότησης.

Οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια θα κυμαίνονται από 2% έως 35% αναδρομικά από 1η Αυγούστου, με τους μισθούς στις ΔΕΚΟ να εντάσσονται στο ενιαίο μισθολόγιο και αναμένεται να μην ξεπερνούν τα 1.900 ευρώ το μήνα.

Η κατάργηση επίσης όλων των εξαιρέσεων από το ενιαίο μισθολόγιο του δημοσίου, η κατάργηση των κινήτρων επίτευξης στόχων των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και του μπόνους απόδοσης των δημοσίων υπαλλήλων.

Αναμένεται μείωση του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο κατά 151 εκατομμύρια ευρώ το 2013 και επιπλέον 34 εκατομμυρίων ευρώ το 2014, καθώς και η κατάργηση των δώρων στον δημόσιο τομέα για εργαζομένους στην κεντρική διοίκηση και του ΟΤΑ, καθώς και σε Νομικά Πρόσωπα του Ιδιωτικού και Δημοσίου Δικαίου.

Όσον αφορά στους συνταξιούχους, η συμφωνία προβλέπει κατάργηση των δώρων και επιβολή νέας εισφοράς από 3% έως 12% στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης.

Επίσης, αναμένεται να αυξηθεί το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια, ενώ δεν αλλάζει η συνταξιοδότηση με 40 χρόνια ασφάλισης.

Καθιερώνεται, τέλος, "πόθεν έσχε
Keywords
Τυχαία Θέματα