VIDEO: Oι 200 πολυτιμότερες χαμένες σελίδες στον κόσμο

00:17 27/7/2012 - Πηγή: 24wro

Τις αναζητά ολόκληρο το Ισραήλ: από εξειδικευμένους στη μελέτη των ιερών κειμένων επιστήμονες μέχρι...

σκιώδεις επιχειρηματίες και πράκτορες της Μοσάντ. Πρόκειται για τις απολεσθείσες σελίδες του περίφημου κώδικα Aleppo, του παλαιότερου, ακριβέστερου και πιο ολοκληρωμένου ιερού κειμένου της Εβραϊκής Βίβλου...

Το εναπομείναν τμήμα του κώδικα φυλάσσεται σε θησαυροφυλάκιο υψηλής ασφάλειας και οι μόνοι που επιτρέπεται να έρθουν σε επαφή μαζί του είναι ο επικεφαλής του εργαστηρίου συντήρησης του Ισραηλινού Μουσείου της Ιερουσαλήμ, Μάικλ Μάγκεν, και η ομάδα του.

Οι άδετες
σελίδες του, φτιαγμένες από δέρμα ζώου, κοσμούνται από απαράμιλλα δείγματα καλλιγραφίας, ενώ το μελάνι που είχε χρησιμοποιηθεί είχε φτιαχτεί από όζους δέντρων.

Οι απούσες 200 σελίδες – κανείς δεν γνωρίζει πώς, που και γιατί εξαφανίστηκαν – αποτελούν το 40% του κειμένου και η αξία τους ανέρχεται σε πολλές δεκάδες εκατομμύρια δολάρια.

Σε πολλούς έχει γίνει εμμονή η ανεύρεσή τους ή η λύση του μυστηρίου του ποιος τις έκλεψε και γιατί. Στην πόλη Αλέπο της Συρίας, όπου φυλασσόταν ο Κώδικας επί έξι αιώνες, πιστευόταν πως διέθετε μαγικές ιδιότητες: οι γυναίκες που θα έριχναν το βλέμμα τους πάνω του θα συνελάμβαναν, εκείνοι που διέθεταν τα κλειδιά του μέρους όπου είχε αποτεθεί θεωρούνταν ευλογημένοι κι εκείνοι που τον έκλεψαν καταραμένοι, ενώ η ενδεχόμενη μετακίνησή του από την συναγωγή όπου φυλασσόταν θα επέφερε επιδημία που θα εξολόθρευε ολόκληρη την εβραϊκή κοινότητα. Φόβοι και δοξασίες που εν μέρει επιβιώνουν μέχρι σήμερα.

Προσφάτως, επετράπη – κατ' εξαίρεση – η επίσκεψη δημοσιογράφου για λογαριασμό των New York Times, ο οποίος κατέγραψε εκτενώς τις προεκτάσεις και τις περιπλοκές της ιστορίας του κώδικα σε πολυσέλιδο άρθρο του.

iefimerida.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα