Tο κρύο δεν φέρνει κρυολόγημα μύθοι και αλήθειες

17:31 21/11/2011 - Πηγή: 24wro
Το κρύο κουράζει πράγματι την καρδιά και...
ρίχνει την άμυνα του οργανισμού μας, αλλά δεν προκαλεί κρυολογήματα ούτε αυξάνει τις μεταβολικές καύσεις, όπως συνήθως πιστεύουμε.
Επιστήμονες σχολιάζουν τις πιο διαδεδομένες απόψεις για τη σχέση του κρύου με την υγεία μας και δίνουν πρακτικές συμβουλές για τις ψυχρές ημέρες του χειμώνα.

Το κρύο προκαλεί κρυολόγημα και πνευμονία?
ΛΑΘΟΣ .Η επίδραση του κρύου είναι .....
έμμεση και όχι άμεση στις αναπνευστικές λοιμώξεις. Το κοινό κρυολόγημα οφείλεται
σε ιούς (περισσότερους από 200, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης και Ασθενειών των ΗΠΑ) και όχι στο κρύο.

«Επίσης, η άμεση επίδραση του κρύου στον άνθρωπο μπορεί να προκαλέσει κρυοπαγήματα στα άκρα του σώματος, αλλά δεν προκαλεί πνευμονίες, όπως λανθασμένα πιστεύει ο κόσμος», επισημαίνει η λοιμωξιολόγος, αναπληρώτρια καθηγήτρια Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Κυριακή Κανελλακοπούλου.
«Πιθανώς , όμως, η επίδραση του κρύου στις κινήσεις του κροσσωτού επιθηλίου των πνευμόνων μειώνει την ικανότητά του να καθαρίζει την περιοχή. Ακόμα, όταν υπάρχει κρύο, τα σταγονίδια από τον βήχα και το φτάρνισμα διατηρούνται περισσότερο χρόνο στον αέρα, γεγονός που ευνοεί τη μετάδοση των λοιμώξεων».

Το κρύο ρίχνει την άμυνα του οργανισμού
ΣΩΣΤΟ Εχει διατυπωθεί η επιστημονική άποψη, όπως αναφέρει η αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδημιολογίας στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Χάρβαρντ Παγώνα Λάγιου, ότι το κρύο, μέσω της περιφερικής αγγειοσύσπασης που προκαλεί, μειώνει την τοπική άμυνα του οργανισμού (π.χ. στο ρινικό βλεννογόνο).

Η παραμονή στα ζεστά βοηθά στην ανάρρωση από τις λοιμώξεις
ΣΩΣΤΟ Εχει αποδειχθεί, λέει η κ. Κανελλακοπούλου, ότι το στρες από το κρύο καταπονεί τον οργανισμό, επηρεάζει τη λειτουργικότητα του επιθηλίου και παρατείνει τη νόσηση.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι όσοι πάσχουν από κοινές ιώσεις της εποχής και προστατεύονται από το κρύο και την κούραση γίνονται καλά μία έως δύο ημέρες ενωρίτερα σε σχέση με όσους δεν το κάνουν.

Το κρύο αυξάνει τις καύσεις του οργανισμού
ΛΑΘΟΣ Σε μια μελέτη από το Ναυτικό Ερευνητικό Ιδρυμα της Βηθεσδά στο Μέριλαντ των ΗΠΑ οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι σωματικές διεργασίες που σχετίζονται με τον μεταβολισμό του λίπους επιβραδύνονται όταν επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες. Στα συμπεράσματα της ίδιας μελέτης αναφέρεται ότι όταν γυμναζόμαστε στο κρύο αυξάνεται αρχικά ο όγκος του αέρα που εισπνέουμε και εκπνέουμε, αλλά ύστερα από λίγη ώρα ο όγκος αυτός επιστρέφει στα φυσιολογικά επίπεδα.

«Οι περισσότεροι δεν χρειαζόμαστε αύξηση των θερμίδων τον χειμώνα», επισημαίνει ο διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Παύλος Τούτουζας. «Μόνον οι πολύ αδύνατοι και όσοι εργάζονται στην ύπαιθρο πρέπει να προσθέσουν θερμίδες στα γεύματά τους κατά τις κρύες ημέρες».

Υπάρχει αλλεργία στο κρύο
ΣΩΣΤΟ Ορισμένοι άνθρωποι εμφανίζουν αλλεργία κατά την έκθεση
Keywords
Τυχαία Θέματα