Spiegel: Σώστε το ευρώ!

10:40 25/6/2011 - Πηγή: 24wro
Την ανάγκη να υπάρξει νέα προσέγγιση της ευρωζώνης στην αντιμετώπιση της ελλ...
ηνικής κρίσης χρέους επισημαίνει σε ηλεκτρονικό δημοσίευμά του, το γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Σε άρθρο του με τον τίτλο «Σώστε το ευρώ!», ο Κρίστιαν Ρεϊερμαν υποστηρίζει ότι υπάρχουν πολλές ιδέες στο τραπέζι για τη διάσωση του ευρώ. «Ωστόσο, το πιο σημαντικό είναι ότι οι πολιτικοί θα πρέπει επιτέλους να πουν στους ψηφοφόρους τους την αλήθεια: Πρέπει να βοηθήσουμε τους Έλληνες,
μια διαδικασία ιδιαίτερα ακριβή για όποιον εμπλακεί».

Μετά από ένα χρόνο αποτυχημένων προσπαθειών, είναι δύσκολο ακόμη και για τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές του ενιαίου νομίσματος να αποφύγουν να διατυπώσουν το ίδιο συμπέρασμα: η ευρωζώνη δεν είναι τίποτα περισσότερο από μία ζώνη κοινής συναλλαγματικής ισοτιμίας.

Στην ευρωζώνη, έχουν δημιουργηθεί διαφορετικές ταχύτητες. Από τη μία βρίσκονται χώρες όπως η Γερμανία, με μεγάλη ανάπτυξη, κι από την άλλη χώρες της περιφέρειας, που αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα εξυπηρέτησης του χρέους τους. Ένα άλλο πρόβλημα αποτελεί η ίδια η δομή της ευρωζώνης, που δεν εμπεριέχει λύσεις επιτυχούς αντιμετώπισης μιας κρίσης.

Η ΕΚΤ είναι μεν υπεύθυνη για τη νομισματική πολιτική, αλλά δεν μπορεί να δώσει κατεύθυνση σε καμία κυβέρνηση και σε κανέναν υπουργό Οικονομικών. Αντ’ αυτού, καλείται να αντιμετωπίσει αντικρουόμενα συμφέροντα διαφόρων φορέων, όταν πρόκειται για ζητήματα σωτηρίας του ευρώ.

Οι αποφάσεις λαμβάνονται από το Eurogroup, την Κομισιόν, και για ζητήματα αρχής, από το Συμβούλιο Κορυφής. Ο συνδυασμός αυτός καθιστά εξαιρετικά δύσκολη τη δυνατότητα να μιλήσει η Ευρώπη με ενιαία φωνή.

Δύο εναλλακτικές

«Ποιες είναι οι επιλογές που υπάρχουν για τη διάσωση του ευρώ;» διερωτάται ο συντάκτης, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν δύο εναλλακτικές. «Η πρώτη αφορά τη συρρίκνωση της ευρωζώνης, στην οποία θα μετέχουν ίσης δυνατότητας οικονομικές χώρες. Τα αδύναμα μέρη είτε θα εξαλειφθούν, είτε θα πρέπει να επιστρέψουν στα νομίσματά τους».

Ωστόσο, αναφέρει το δημοσίευμα, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Κι όχι μόνον γιατί η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ επιμένει ότι η μάχη είναι κοινή για όλη την ευρωζώνη, αλλά επειδή οι συνέπειες του σεναρίου αυτού είναι πολύ πιο ακριβές και δαπανηρές για όλες τις χώρες –τόσο για τις ισχυρές όσο και για τις αδύναμες- από έναν μηχανισμό διάσωσης.

Τι θα γίνει εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ;

Εάν η Ελλάδα αποφασίσει να αποχωρήσει από την ευρωζώνη, ποιες θα είναι οι συνέπειες; Μετά την επιστροφή στην εθνική της ισοτιμία, η νέα δραχμή θα έχανε την αξία της αμέσως έναντι του ευρώ. Το ελληνικό χρέος, που είναι υπολογισμένο σε ευρώ, θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο, κι η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια νέα, ακόμη μεγαλύτερη κρίση. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα κατέρρεε. Προβλήματα θα αντιμετώπιζαν ωστόσο και οι τράπεζες των άλλων χωρών, καθώς η Ελλάδα δεν θα μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της, ενώ οι κερδοσκ
Keywords
Τυχαία Θέματα