Greek statistics τέλος με απόφαση Στουρνάρα

09:29 5/1/2013 - Πηγή: 24wro
Αποφασισμένος τα Greek statistics να αποτελέσουν εφεξής συνώνυμο της στατιστικής...
ακρίβειας και της άρτιας τεκμηρίωσης είναι ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας. Προς τον σκοπό αυτό υπέγραψε την Παρασκευή απόφαση σύμφωνα με την οποία το Ελληνικό Στατιστικό Σύστημα θα συμμορφωθεί καθολικά με τις αρχές του Ευρωπαϊκού Κώδικα Ορθής Πρακτικής για τις Ευρωπαϊκές Στατιστικές.

Ο
Κώδικας Ορθής Πρακτικής για τις Ευρωπαϊκές Στατιστικές διέπεται από αρχές που καλύπτουν το θεσμικό πλαίσιο, τις διαδικασίες παραγωγής στατιστικών και το στατιστικό προϊόν και οι οποίες αναφέρονται, μεταξύ άλλων, στην επαγγελματική ανεξαρτησία, στην ακεραιότητα, στην υπευθυνότητα των στατιστικών αρχών, στην προστασία του απορρήτου, στην αξιοπιστία, στην επικαιρότητα, στην ακρίβεια, στην προσβασιμότητα, στη σαφήνεια, στη συγκρισιμότητα και στη συνοχή των αποτελεσμάτων. Ένα σύνολο δεικτών ορθής πρακτικής για κάθε μια από τις 15 αρχές παρέχει μια αναφορά για τον έλεγχο της εφαρμογής του κώδικα, η οποία είναι υποχρεωτική από όλα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Στατιστικού Συστήματος.

Ο κ. Στουρνάρας συνέστησε Ανεξάρτητη Συμβουλευτική Επιτροπή Ορθής Πρακτικής με διετή θητεία, η οποία ανέλαβε να καταρτίσει ετήσια έκθεση σχετικά με την εφαρμογή των αρχών του Κώδικα Ορθής Πρακτικής για τις ευρωπαϊκές στατιστικές στο Ελληνικό Στατιστικό Σύστημα. Η εν λόγω επιτροπή θα υποβάλλει την έκθεσή της στην Βουλή αφού θα ενημερώνει τον Ευρωπαϊκό Συμβουλευτικό Φορέα για τη διακυβέρνηση στον τομέα της Στατιστικής.

Πρέπει να διευκρινισθεί ότι η εν λόγω έκθεση της επιτροπής θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα και ότι η Ανεξάρτητη Συμβουλευτική Επιτροπή Ορθής Πρακτικής δεν θα έχει αρμοδιότητες ως προς τη διοίκηση και οργάνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ). και ως προς τη συλλογή, παραγωγή και διάδοση των στατιστικών της ΕΛΣΤΑΤ.

Στην επιτροπή θα μετέχουν ο κ. Γιάννης Χαλικιάς, Καθηγητής του Οικονομικού

Πανεπιστημίου Αθηνών, ο κ. Peter Hackl ειδικός εμπειρογνώμονας ως εκπρόσωπος της Εurostat, ο κ. Gerry O΄Ηanlon, τέως Γενικός Διευθυντής του Irish Central Statistics, ως εκπρόσωπος της European Statistical Governance Advisory Body, η κ. Heli Jeskanen-Sundstrom, τέως Γενική Διευθύντρια Στατιστικής της Φιλανδίας, ως εκπρόσωπος της European Statistical System Committee (ESSC) και ο Δρ. Βασίλειος Ζορκάδης, ο Διευθυντής Γραμματείας της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και εκπρόσωπος της Αρχής.

news.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα