Fast track στις απελάσεις μεταναστών

19:40 12/7/2011 - Πηγή: 24wro
Πίσω στη χώρα τους με «απόφαση επιστροφής»...


Τις επιταγές της ελληνικής κοινωνίας να τεθεί ένα τέλος στην παράνομη μετανάστευση φαίνεται ότι άκουσε ο υπουργός Εσωτερικών, Χάρης Καστανίδης.

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος θα γίνονται πλέον οι απελάσεις των παράνομων αλλοδαπών μετά και την ισχύ του ν. 3907/2011 με τον οποίο εναρμονίζεται η νομοθεσία της χώρας μας με την Οδηγία 2008/115/ΕΚ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, θεσπίζεται μία εναρμονισμένη, σε επίπεδο
κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαδικασία επιστροφής του παρανόμως διαμένοντος υπηκόου τρίτης χώρας, με στόχο την παύση της παράνομης παραμονής του.

Ως «παράνομη παραμονή» χαρακτηρίζεται η παρουσία στην ελληνική επικράτεια κάθε υπηκόου τρίτης χώρας που «δεν πληροί ή δεν πληροί πλέον τις προϋποθέσεις εισόδου, όπως ορίζονται στο άρθρο 5 του Κώδικα Συνόρων του Σένγκεν, ή τις λοιπές προϋποθέσεις εισόδου παραμονής ή διαμονής της κείμενης νομοθεσίας».
Για όλες τους παράνομους μετανάστες, οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει να εκδώσουν «απόφαση επιστροφής» με την οποία ανά χείρας θα πρέπει να επιστρέψει:

- στη χώρα καταγωγής του

- σε χώρα διέλευσης, σύμφωνα με κοινοτικές ή διμερείς συμφωνίες επανεισδοχής ή άλλες ρυθμίσεις

- σε άλλη τρίτη χώρα, στην οποία αποφασίζει εθελοντικά να επιστρέψει και στην οποία γίνεται δεκτός.

Η επιστροφή πραγματοποιείται σε δύο στάδια:

- είτε με την οικειοθελή συμμόρφωσή του, κατά την οποία τηρείται η υποχρέωση επιστροφής εντός της προθεσμίας που ορίζεται για τον σκοπό αυτό στην οικεία «απόφαση επιστροφής».

- είτε, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης εντός της προθεσμίας οικειοθελούς αναχώρησης, με την εκτέλεση της «απόφασης επιστροφής» με αναγκαστική απομάκρυνση.

Η απομάκρυνση συνίσταται στην φυσική μεταφορά του υπηκόου τρίτης χώρας εκτός ελληνικής επικράτειας.
Keywords
Τυχαία Θέματα