Η WSJ πλέκει το εγκώμιο της ελληνικής ναυτιλίας

19:15 12/7/2011 - Πηγή: 24wro
Ο Γ. Κούστας υποστηρίζει ότι οι επιχειρηματίες...
πετυχαίνουν όταν η Αθήνα δεν μπλέκεται στα πόδια τους Αν έχετε ποτέ αναρωτηθεί γιατί τόσοι πολλοί Έλληνες είναι επιτυχημένοι στην ναυτιλία, ο πλοιοκτήτης Γιάννης Κούστας έχει μία πιστευτή θεωρία: «Η ελληνική ναυτιλία δεν έχει καμία επαφή με το ελληνικό κράτος». Αυτό δήλωσε ο πλοιοκτήτης στην αμερικάνικη εφημερίδα Wall Street Journal, η οποία φιλοξενεί εγκωμιαστικά σχόλια για την ελληνική ποντοπόρο ναυτιλία.

Η εταιρεία
του Danaos Corporation είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα. Ο κ. Κούστας ανέλαβε τα ηνία της επιχείρησης το 1987 από τον πατέρα του και την έχει μετατρέψει στην τρίτη μεγαλύτερη δύναμη στον κόσμο στο είδος της με 56 πλοία και κεφαλαιακή επάρκεια 566,8 εκατομμύρια δολάρια.

«Το γεγονός ότι η τύχη του κ. Κούστα δεν εξαρτάται από την πορεία της μικρής μεσογειακής χώρας, δεν τον κάνει να είναι λιγότερο ανήσυχος για το τι συμβαίνει εκεί», αναφέρει το άρθρο της εφημερίδας.

Πολλοί αποδέχονται ότι η τραγωδία της Ελλάδας ξεκίνησε όταν έγινε μέλος της ευρωζώνης. Το ισχυρό νόμισμα επίτρεπε στην Αθήνα να δανείζεται με επιτόκια ανάλογα του Βερολίνου. Ως αποτέλεσμα, συσσωρεύτηκε ένα τεράστιο δημόσιο χρέος το οποίο φτάνει το 155% του ΑΕΠ σήμερα.

Όμως ο κ. Κούστας υποστηρίζει ότι το κακό ξεκίνησε πολύ νωρίτερα. Συγκεκριμένα το 1974, όταν οι πολιτικοί στην προσπάθεια εκδημοκράτησης της Ελλάδας επέκτειναν το Κράτος, ώστε να αυξήσουν την επιρροή τους. Αυτή η διαδικασία γιγαντώθηκε το 1981, όταν οι Έλληνες επέλεξαν για πρώτη φορά σοσιαλιστική κυβέρνηση.

«Στην Ελλάδα είχαμε σοσιαλισμό μέσω δανεικών και οι πολιτικοί ποτέ δεν ήταν ειλικρινείς για το πώς έχει η πραγματική κατάσταση», δήλωσε. «Αυτό ισχύει σε όλο το πολιτικό φάσμα», συμπλήρωσε.
Keywords
Τυχαία Θέματα