Facebook: Έλληνες δημιούργησαν εφαρμογή για άτομα με προβλήματα όρασης!

11:01 16/6/2011 - Πηγή: 24wro
Κοινωνική δικτύωση για όλουςφιλοδοξούν να προσφέρουν τρεις φοιτητές Πληροφορικής...
από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Οι Αλέξης Τζανετόπουλος, Φίλιππος Πρωτογερίδης και Δηµήτρης Στριπέλης δημιούργησαν μία διαδικτυακή εφαρμογή η οποία επιτρέπει στα άτομα με προβλήματα όρασης να έχουν πρόσβαση στο Facebook και να το χρησιμοποιούν με τρόπο συμβατό προς τις ιδιαίτερες ανάγκες τους.

Το παρουσίασαν σε διαγωνισμούς πληροφορικής κερδίζοντας
διακρίσεις και άνοιξαν τα φτερά τους προς νέα επιχειρηματικά σχέδια, όπως η ανάπτυξη μιας αντίστοιχης εφαρμογής για άτομα που πάσχουν από αναπηρία στα χέρια. Εν τέλει, όταν το κράτος αδιαφορεί και η ιδιωτική πρωτοβουλία εμφανίζεται διστακτική, οι νεανικές ιδέες είναι αυτές που θα επιτρέψουν στην τεχνολογία να σπάσει τους φραγμούς της αναπηρίας.


Σχέση δασκάλου-μαθητή

Ολα ξεκίνησαν από μια ιδιαίτερη σχέση δασκάλου - μαθητή. Εν προκειμένω, ο δάσκαλος ήταν ο… 23χρονος Αλέξης Τζανετόπουλος, φοιτητής πληροφορικής στην ΑΣΟΕΕ, και μαθητής ο 12χρονος Βασίλης, ο οποίος πάσχει από προβλήματα όρασης και επιθυμούσε να μάθει να χρησιμοποιεί τον υπολογιστή. «Ξεκινήσαμε από απλές εφαρμογές, όπως το να μάθει ο Βασίλης να δημιουργεί έγγραφα στο word, να βρίσκει αρχεία στον σκληρό δίσκο, να ακούει μουσική στο κομπιούτερ. Στη συνέχεια προχωρήσαμε στη χρήση του ίντερνετ και στην πλοήγηση μέσα από συγκεκριμένα σάιτ», λέει στο «Βήμα» ο Αλέξης.

Ηταν θέμα χρόνου για το 12χρονο Βασίλη να ζητήσει από τον δάσκαλό του να του διδάξει πώς να χρησιμοποιεί το πρόγραμμα που έχει καθηλώσει εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο: το Facebook. Ωστόσο, όπως εξηγεί ο Αλέξης, αυτό δεν ήταν καθόλου απλή υπόθεση. «Οι τυφλοί χρησιμοποιούν το κομπιούτερ μέσω ενός ειδικού αναγνώστη οθόνης, ο οποίος διαβάζει κάθε στιγμή ο, τι αναγράφεται στην οθόνη. Ο τρόπος λειτουργίας του, εξαιτίας της κατασκευής του, αλληλεπιδρά πολύ δύσκολα με το Facebook. Αρκεί να αναφέρω ότι για να διαβάσει τις αναρτήσεις των φίλων του στον "τοίχο" (wall) ένας τυφλός χρήστης έπρεπε να πατήσει… 25 φορές το πλήκτρο Tab!» προσθέτει ο ίδιος.


Facebook απ' το μηδέν


Χωρίς να χάσει καιρό, ο 23χρονος αποφάσισε να αναλάβει τη δημιουργία μίας νέας πλατφόρμας που θα επέτρεπε στα άτομα με προβλήματα όρασης να «δικτυωθούν» στο ίντερνετ, όπως και οι λοιποί άνθρωποι. «Τα αρχικά μου κίνητρα ήταν φυσικά συναισθηματικά. Η αγάπη μου για τον μαθητή μου με έκανε να εντρυφήσω στον ιδιαίτερο κόσμο των ατόμων με προβλήματα όρασης, να καταλάβω τις ανάγκες τους και να εξοικειωθώ με τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούν για να τις καλύψουν. Ήταν θέμα χρόνου να προσπαθήσω να κατασκευάσω το λογισμικό που θα μπορούσε να τους δώσει νέες δυνατότητες», αναφέρει ο ίδιος.

Κατέστρωσε ένα αρχικό σχεδιασμό, επικοινώνησε με δύο συμφοιτητές του, τους Φίλιππο Πρωτογερίδη και Δηµήτρη Στριπέλη, και οι τρεις τους ανέλαβαν από τον προηγούμενο Δεκέμβριο να υλοποιήσουν το εγχείρημα. Αποτέλεσμα ήταν η κατασκ
Keywords
Τυχαία Θέματα