FT: H Ελλάδα θα πάρει την 5η δόση – Οι πιθανότητες ενός ελληνικού ατυχήματος

10:40 16/6/2011 - Πηγή: 24wro
"Οι επενδυτές στοιχηματίζουν στην προοπτική ενός ελληνικού ατυχήματος", είναι ο τίτλος...
στη εφημερίδα Financial Times.

To άρθρο υποστηρίζει την αυξανόμενη άποψη των επενδυτών ότι η Αθήνα θα είναι έτοιμη να υποστεί μια ακατάστατη χρεοκοπία που θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα για τις τράπεζες
της χώρας και μια βαθύτερη κρίση στην ευρωζώνη.

Ωστόσο, εντονότερες είναι οι ανησυχίες για κρίση στην Ισπανία, αναστατώνοντας το σύνολο της ευρωζώνης.

Οι εντάσεις προκλήθηκαν χθες στο κέντρο της Αθήνας, εξαιτίας και των διαπληκτισμών των πολιτικών στην ευρωζώνη αλλά και του γεγονότος ότι ο Γιώργος Παπανδρέου, είχε απειλήσει να «παραιτηθεί», αναφέρει η εφημερίδα. "Το γεγονός αυτό προκάλεσε απότομη αύξηση των περιφερειακών αποδόσεων των ομολόγων και στα credit default swaps που έφτασαν σε νέο ιστορικό ρεκόρ.

"Υπάρχει σημαντική πιθανότητα η Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι να χρεοκοπήσει και αυτό θα προκαλέσει μεγάλες απώλειες για τους επενδυτές, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν ανησυχητικό αντίκτυπο για το σύνολο της ευρωζώνης", δήλωσε ανώτερος επενδυτής. Το σενάριο της χρεοκοπίας πυροδοτεί στοιχήματα για το λεγόμενο "σενάριο ατυχήματος", που περιλαμβάνει την αγορά μονοετών credit default swapς που θα δίνει μεγάλα κέρδη σε περίπτωση σκληρής χρεοκοπίας, για τη μη καταβολή των δανείων, τους επόμενους 12 μήνες.

Η εφημερίδα τονίζει ότι παρά το γεγονός ότι τα κεφάλαια που έχουν τοποθετηθεί δεν είναι μεγάλα για αυτά τα στοιχήματα, το γεγονός και μόνο ότι τα χρησιμοποιούν, υπογραμμίζει τους αυξανόμενους κινδύνους για την ευρωζώνη. Πράγματι, πολλοί επενδυτές λένε ότι ο χρόνος τελειώνει για την χάραξη πολιτικής στην ΕΕ, προειδοποιώντας ότι οι αποφάσεις για την οικονομική ενίσχυση στην Ελλάδα πρέπει να ληφθούν σύντομα διαφορετικά η ψυχολογία θα επιδεινωθεί περαιτέρω και θα οδηγήσει σε ντόμινο και σε μια πιο σοβαρή κρίση.

"Η παράλειψη των Ευρωπαίων Υπουργών Οικονομικών να άρουν το αδιέξοδο σχετικά με τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών σε σχέση με τν Ελλάδα, εκφράζει την απώλεια της υπομονής με τους φορείς χάραξης πολιτικής στις αγορές". Οι ανησυχίες αυτές που ενισχύονται από την έντονη αγανάκτηση του ελληνικού λαού με τις διαδηλώσεις και τις χθεσινές εντάσεις στους δρόμους της Αθήνας, είχαν αντίκτυπο στις αποδόσεις των ελληνικών διετών ομολόγων, οι οποίες είναι αντίθετες σε σχέση με τις τιμές, σημειώνοντας αύξηση 160 μονάδες βάσης υψηλότερα, μια από τις μεγαλύτερες κινήσεις που καταγράφηκαν για το τρέχον έτος, φτάνοντας 28,02%.

Τα ελληνικά πενταετή CDS ανέβηκαν στις 1.700 μονάδες βάσης, με κόστος 1,7 εκατ. δολάρια για την ασφάλιση ομολόγων 10 εκατ για ένα χρόνο στη διάρκεια της επόμενης πενταετίας. Επίσης τα ελληνικά CDS " έδειξαν" 75 % πιθανότητα αδυναμίας πληρωμής για τα επόμενα πέντε χρόνια, ενώ σε επίπεδα ρεκόρ κινήθηκαν οι αποδόσεις ομολόγων της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας . "Πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός, ότι τα ισπανικά και ιταλικά ομόλογα σημείωσαν επίσης μ
Keywords
Τυχαία Θέματα