De Tijd: Η επαναγορά του ελληνικού χρέους θα διαρκούσε 24 χρόνια

17:16 15/7/2011 - Πηγή: 24wro
Την άποψη ότι η επαναγορά του ελληνικού χρέους από την Αθήνα…
στην δευτερογενή αγορά ομολόγων δεν θα είχε εντυπωσιακά αποτελέσματα, διατυπώνει σημερινό δημοσίευμα της ολλανδόφωνης εφημερίδας του Βελγίου «De Tijd» με τίτλο «Η επαναγορά του ελληνικού χρέους θα διαρκούσε 24 χρόνια».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ιδέα να δοθούν χρήματα στην Ελλάδα για να αγοράσει το χρέος της με ευνοϊκότερους όρους μπορεί να ακούγεται καλή, καθώς θα οδηγούσε
σε μια σχετικά ανώδυνη μείωση του χρέους, εντούτοις η εφαρμογή της στην πράξη χωλαίνει.
Και αυτό γιατί σύμφωνα με υπολογισμούς της εφημερίδας, η Αθήνα θα χρειαζόταν περί τα 24 χρόνια μέχρι να αγοράσει εκ νέου το σύνολο του χρέους της.
Η εφημερίδα στηρίζει την εκτίμηση αυτή στο γεγονός ότι οι αγοραπωλησίες ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά γίνονται αυτή τη στιγμή με το σταγονόμετρο, σε σημείο ώστε η συνολική αξία τους να μην ξεπερνά -σε καθημερινή βάση- τα 25 εκατομμύρια ευρώ.
Ποσό εξαιρετικά μικρό σε σχέση με τα 6,8 δισ. ευρώ που είναι η αντίστοιχη αξία των βελγικών ομολόγων που διακινούνται καθημερινά στην ίδια αγορά, σημειώνει η εφημερίδα.
Με τους ρυθμούς αυτούς, εκτιμά η εφημερίδα ότι θα χρειάζονταν 24 χρόνια προκειμένου να επαναγοραστεί ένα χρέος ύψους 150 δισ. ευρώ, ενώ σε αντίστοιχη περίπτωση θα χρειάζονταν μόλις 9 εβδομάδες για την επαναγορά του βελγικού χρέους.

newscode
Keywords
Τυχαία Θέματα