Breakfast πανικού at Tiffany’s

08:17 28/5/2012 - Πηγή: 24wro
Μετά από 38 χρόνια συνεργασίας η διάσημη ιταλίδα designer κοσμημάτων Elsa Peretti...
εγκαταλείπει τον οίκο με καυγάδες.

Η αλήθεια είναι ότι η Elsa Peretti είναι πια 72 ετών και σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να πάρει επιτέλους σύνταξη. Ως εδώ, όλα καλά! Οι κύριοι στου Tiffany’s θα μπορούσαν κάλλιστα να την αποχαιρετίσουν με δάκρυα στα μάτια, ίσως και να της χάριζαν μια όμορφη ασημένια αναμνηστική πλακέτα και όλα να τελείωναν όπως θα ταίριαζε σε μια αγαστή συνεργασία που διάρκεσε σχεδόν τέσσερεις δεκαετίες.

Συντρέχει όμως το εξής: η Peretti είναι μία από τις ελάχιστες,
αν όχι η μόνη σχεδιάστρια κοσμημάτων στον κόσμο, που έχει καταφέρει να κατοχυρώσει πνευματικά δικαιώματα επί των κοσμημάτων που σχεδιάζει. Επιπλέον έχει καταφέρει κάθε δημιουργία της που παράγει ο Tiffany’s να φέρει σφραγισμένο και το δικό της όνομα δίπλα σ’ εκείνο του οίκου.

Το πρόβλημα που προκύπτει λοιπόν είναι ότι η Peretti και ο Tiffany’s δεν «τα βρίσκουν» στο ποσοστό επί των πωλήσεων που εκείνη θα απολαμβάνει από τούδε και στο εξής, λόγω αναπαραγωγής, από τον οίκο, των κοσμημάτων που έχει σχεδιάσει μέχρι τώρα.

Απ’ ότι φαίνεται η διαμάχη τους θα κριθεί τελικά στα δικαστήρια και αν η Peretti αρνηθεί περαιτέρω συνεργασία, ο οίκος Tiffany’s θα έχει δικαίωμα να πουλά τα κοσμήματα που έχουν και την υπογραφή της, μόνο μέχρις εξαντλήσεως των αποθεμάτων του.

Το πρόβλημα για τον Tiffany’s είναι το «λογιστικό γεγονός»: οι πωλήσεις των κοσμημάτων της Peretti αντιστοιχούν στο (ιλιγγιώδες, αν κάνει κάποιος τις σχετικές αναγωγές) 10% του συνολικού ετήσιου τζίρου του. Δεν θέλει λοιπόν να χάσει τα Peretti-δολάρια που εισπράττει, αλλά ταυτόχρονα δεν θέλει και να της πληρώσει χρυσά τα ασημένια κοσμήματα της.

Η Elsa Peretti έγινε διάσημη για την απλότητα (αν όχι απλοϊκότητα) των σχεδίων της, η οποία διαφαίνεται ακόμα κι από τις ονομασίες που δίνει στις σειρές της, π.χ. «ανοιχτή καρδιά», «μηλαράκια», «μίνι-μίνι φασόλι», «φασόλι» (σκέτο) κ.λπ. Αυτό που τα κάνει να ξεχωρίζουν από τα χιλιάδες αντίστοιχα ανώνυμα που κυκλοφορούν στην αγορά είναι η απίστευτη ακρίβεια του σχεδιασμού της και η αριστοτεχνική παραγωγή τους από τον Tiffany’s. Κανείς δεν ξέρει αν αυτά τα κοσμήματα θα είχαν την ίδια εμπορική επιτυχία αν η Peretti δεν είχε τον Tiffany’s και ο Tiffany’s την Peretti. Γι’ αυτό και η είδηση της «συνταξιοδότησης-διαζύγιο» εντυπωσιάζει τόσο τον κόσμο της μόδας, όσο και εκείνον των οικονομικών αναλυτών.

Το σίγουρο είναι πάντως ότι αν η ιστορία αυτή δεν έχει ευτυχή κατάληξη και για τα δύο εμπλεκόμενα μέλη, θα έχει για τους αγοραστές που έχουν ήδη δημιουργίες Tiffany’s- Elsa Peretti. Μια και αυτές, αμέσως μετά την οριστική διακοπή της παραγωγής τους, θα αποκτήσουν μια διόλου ευκαταφρόνητη υπεραξία.

Coolspotting.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα