8 τρομακτικοί μύθοι για το φαγητό καταρρίπτονται

18:34 26/10/2012 - Πηγή: 24wro
Υπάρχουν πολλά πράγματα για τα οποία πρέπει να ανησυχεί κανείς στη ζωή του σήμερα: ...άλλοι έχουν οικονομικά προβλήματα, άλλοι πολιτικές διαφωνίες ή οικογενειακά θέματα κι άλλοι ανησυχούν για το τι θα φάνε «αύριο».
Το φαγητό είναι ένα θέμα που μας απασχολεί πλέον όλο και περισσότερο. Έχουμε ακούσει τόσες πολλές «τρομακτικές» ιστορίες που δεν ξέρουμε πια τι να πιστέψουμε: -Αυξάνει τη χοληστερίνη; -Όχι, το ζάχαρο! –Ποια ψάρια έχουν ψευδάργυρο;… και πολλά άλλα ερωτήματα, μας κάνουν να μοιάζουμε με μαθητές που αναζητούν την αλήθεια.

Σας έχουμε καλά νέα! Το σούπερ μάρκετ δεν είναι καθόλου
«τρομακτικό» μέρος. Είμαστε σίγουροι πως οι περισσότεροι από εσάς γνωρίζετε έστω και τα στοιχειώδη για το πώς να τρέφεστε σωστά και να φροντίζετε τον εαυτό σας. Το μόνο που χρειάζεται, είναι απλά να εμπιστευτείτε το ένστικτό σας.

Μύθος νούμερο 1: Τα λιπαρά θα σας παχύνουν

Το να τρώτε φαγητά πλούσια σε λιπαρά, δε συμβάλλει στην αύξηση του βάρους σας. Στην πραγματικότητα, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο: το να μην τρώτε λιπαρά φαγητά μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση του βάρους σας. Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2008 και δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine έδειξε πως μια διατροφή πλούσια σε υγιεινά λιπαρά είναι προτιμότερη από μια δίαιτα χαμηλών λιπαρών, τόσο από την άποψη απώλειας βάρους, όσο και συνολικά για τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία μας. Τα κορεσμένα και τα τρανς λιπαρά έχουν δώσει στη λέξη λίπος μια κακή έννοια, αλλά η αλήθεια είναι πως τα ακόρεστα λίπη που βρίσκονται σε τροφές όπως τα καρύδια, ο σολομός και το ελαιόλαδο, αποτελούν το «κλειδί» για μια υγιεινή διατροφή.

Μύθος νούμερο 2: Το ψωμί θα σας παχύνει

Η χαμηλή σε υδατάνθρακες δίαιτα που είχε γίνει εμμονή για τους περισσότερους ανθρώπους στις αρχές του 2000, αφορούσε κατά πολύ και το ψωμί. Το μυστικό σε αυτή την περίπτωση είναι πως το να ξέρετε να τρώτε τα σωστά είδη ψωμιού αλλά και να εντάξετε στη διατροφή σας τα δημητριακά, μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος. Μια μελέτη του American Journal of Clinical Nutrition έδειξε πως οι υπέρβαροι άνθρωποι οι οποίοι συμπεριέλαβαν στη διατροφή τους δημητριακά ολικής άλεσης έχασαν περισσότερο λίπος από την κοιλιά από εκείνους που τα παρέλειψαν εντελώς από τη διατροφή τους. Ο λόγος είναι ο εξής: Οι φυτικές ίνες που βρίσκονται σε τροφές ολικής άλεσης βοηθούν στο να πραγματοποιείται πιο αργά η διαδικασία της πέψης έτσι ώστε να αισθάνεστε πλήρεις για περισσότερη ώρα. Σίγουρα θα πρέπει σε γενικές γραμμές να αποφεύγετε το επεξεργασμένο σιτάρι, όπως το εμπλουτισμένο αλεύρι, όμως μια μέτρια ποσότητα ψωμιού ολικής αλέσεως, αποτελεί την τέλεια επιλογή για μια ισορροπημένη διατροφή. Συμβουλή: Τα αληθινά προϊόντα ολικής άλεσης θα περιέχουν ως πρώτο συστατικό αλεύρι ολικής άλεσης. Οτιδήποτε άλλο, απλά δεν αποτελεί προϊόν ολικής άλεσης.

Μύθος νούμερο 3: Τα σνακς σας παχαίνουν

Μπορεί η μαμά σας να σας έχει πει πώς το να τρώτε συνέχεια κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι ένας σίγουρο
Keywords
Τυχαία Θέματα